Ismeretlen Menandrosz-töredék került elő

Vágólapra másolva!
Menandrosz klasszikus görög komédiaszerző 200, eddig ismeretlen verssorát találták meg a vatikáni könyvtár kéziratai között.
Vágólapra másolva!

A felbecsülhetetlen értékű töredéket a görög kéziratok fiatal szakértője, Francesco d'Aiuto találta meg egy régi pergamenen, amelyre egy IX. századi szíriai szerzetes keresztény prédikációkat másolt. E prédikációk alól került elő az ógörög komédiatöredék.

A megtalált 400 sor fele Menandrosz egyik híres darabjából, az Embergyűlölő-ből (Düszkolosz) való, a többi viszont egy eddig ismeretlen darab része lehet. A szöveg előkerülése azért is számít szenzációnak, mert Menandrosz műveit az elmúlt száz évben az egyiptomi sivatagban előkerült papiruszokon találták meg - jegyezte meg a leletről hírt adó Osservatore Romano vatikáni lap.

Menandrosz, aki a Kr.e. III. században élt Athénban, ebben a művében is tipikus figuráit vonultatja fel: egy fiatal lányt és egy öreg nőt, valamint egy feltehetően erőszak útján fogant újszülöttet.

A vatikáni könyvtárat a XV. században alapította V. Miklós pápa. Hatalmas kézirattára számtalan ritka kódex mellett olyan kincseket őriz, mint Luther Márton, Leonardo da Vinci, Erasmus, Medici Katalin, Mozart, Voltaire és I. Napóleon írásai.