Uniós útlevél nélkül nem utazhatnak a háziállatok

Vágólapra másolva!
A jövő év júliusától az EU-ban kizárólag útlevéllel utazhatnak a kutyák, macskák és a vadászgörények - jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság. Úti okmányuk egy állatorvosi dokumentum lesz, amely azt igazolja, hogy az állatot beoltották veszettség ellen.
Vágólapra másolva!

2004 júliusától az Európai Unióban a háziállatok csak útlevéllel utazhatnak, de a rendelkezés csak három fajtájukra, a kutyákra, a macskákra és a vadászgörényekre vonatkozik - jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság. Az unió végrehajtó intézménye most hagyta jóvá az útlevélmintákról szóló döntést. E szerint a háziállatok úti okmánya egy állatorvosi dokumentum lesz, amely azt igazolja, hogy az állatot beoltották veszettség ellen.

Az unió területén - Nagy-Britanniát, Írországot és Svédországot kivéve - ez lesz az egyetlen okmány, amelyre a háziállatok utaztatásához szükség lesz. A dokumentum a veszettség mellett tartalmazhat más betegségek elleni oltásokkal kapcsolatos részleteket is, amelyeket egyébként a vonatkozó rendelet nem tesz kötelezővé. Az említett három ország azért kivétel, mert náluk az általános szabályozásnál szigorúbb feltételek vonatkoznak a más tagállamokból érkező háziállatok beszállítására.

Az új rendelkezést az tette indokolttá, hogy noha az állatok szállításával kapcsolatos egészségügyi ellenőrzéseket a tizenötök már korábban harmonizálták, a háziállatokra ez nem terjedt ki. A tagállamok ezért jelenleg sokféle dokumentumot követelnek meg annak bizonyításához, hogy ezek az állatok megfelelnek az utaztatásukhoz szükséges egészségügyi követelményeknek.

A háziállat-útlevél egy körülbelül 10x15 cm-es kék fedelű igazolvány lesz, fedőlapján az EU jelével és a kibocsátó tagállam nevével.