Újra megnyitnák a New York-i szabadságszobrot

Vágólapra másolva!
2004-ben újra meg szeretnék nyitni a New York-i szabadságszobrot. A kilátóként is funkcionáló szobrot a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után zárták be, és azóta csak a szigetet nyitották meg a látogatók előtt. A szobor újbóli megnyitására a New York-i polgármester és Martin Scorsese filmrendező indított pénzgyűjtő kampányt.
Vágólapra másolva!

New York városa jövőre szeretné újra megnyitni a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta zárva tartott Szabadság-szobrot, és ebből a célból kedden országos pénzgyűjtő kampányt indított Michael Bloomberg polgármester és Martin Scorsese filmrendező.

Ha a város jelképe zárva marad, az a terroristák győzelmét jelentené - jelentette ki New York polgármestere. Bloomberg arra buzdította az országot, hogy adakozzon a szobornak a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelő átalakítására, ami lehetővé tenné újramegnyitását. A munkálatok - egyebek között riasztórendszer, illetve több vészkijárat létesítése - mintegy 5 millió dollárba kerülnek. Az összegből 3 millió dollár előteremtését az American Express vállalta kedden.

Scorsese azzal segíti a kezdeményezést, hogy a szoborról dokumentumfilmet készít, amelyet januárban sugároznak majd a televíziók. A neves rendező elmondta, hogy ez az ügy számára érzelmi kérdés, Amerikába érkező olasz ősei a Szabadság-szobor mellett hajóztak el úton a bevándorlók fogadóállomása, a szomszédos Ellis Island felé.

Michael Bloomberg kijelentette, hogy Amerika és New York számos fia és lánya harcol katonaként szerte a világon a szabadságért, amelyet a szobor jelképez. Azt a háborút vívják, amely a sajtóértekezlet helyszínétől nem messze kezdődött el - tette hozzá, a szeptember 11-i New York-i terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ kettős toronyépületére utalva. A szobor megnyitása Bloomberg szerint azt üzeni majd, hogy a győzelem Amerikáé lesz.

A New York-i öbölben lévő Szabadság-szigetet és a rajta emelkedő Szabadság-szobrot a szeptember 11-i terrortámadások után rögtön lezárták. A 23 hektáros sziget 2001 végén, a kompok utasainak ellenőrzésére szolgáló fémdetektorokat rendszeresítésével ismét megnyílt a látogatók előtt, a 47 méter magas Miss Liberty és talapzata azonban továbbra is zárva tart.