Chirac a bíróságok tekintélyét erősítené

Vágólapra másolva!
A bírói tekintély hatékonyabb szavatolását biztosító intézkedésekre kért javaslatot a francia elnök a legfőbb igazságszolgáltatási tanácstól (CSM), miután egy tunéziai származású muzulmán vádlott az ügyében eljáró bíró visszahívását kérte azzal az indoklással, hogy az zsidó mivoltánál fogva feltételezhetően elfogult vele szemben. A vádlott folyamodványát a párizsi fellebbviteli bíróság elutasította.
Vágólapra másolva!

Jacques Chirac elnök a CSM-hez intézett levelében az ügy kapcsán leszögezte: az antiszemitizmus ellenkezik valamennyi értékkel, amelyet Franciaország megtestesít. Állásfoglalása szerint a bíró ilyen alapon történő visszahívására tett kezdeményezés jogos felháborodást keltett, és a bírói tekintélyt megerősítő megfelelő intézkedést követel.

Az Elysée-palota által közzétett levélben Chirac arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazságszolgáltatás képviselőinek származását, vallását, magánéletét érintő megnyilvánulások célja a bírói személyiség feddhetetlenségének megingatása, aminek következménye a jogszolgáltatatási intézményekre is kihat, felboríthatja a független igazságszolgáltatás egyensúlyát és hitelét.

Az ügy kapcsán Dominique de Perben igazságügy-miniszter felkérte a párizsi főügyészt, indítson eljárást a beadvány kezdeményezője ellen a bíró személyének megsértése címén.