Grúz rezidenciáján maradt Sevardnadze

Vágólapra másolva!
A korábbi hírekkel ellentétben mégsem hagyta el Grúziát Eduard Sevardnadze volt elnök, aki vasárnap este mondott le az ellenzék nyomására. A volt államfő továbbra is a grúz fővárosban, a kormányrezidencián tartózkodik. Sevardnadze posztját ideiglenesen Nino Burdzsanadze vette át másfél hónapra. A 45 napon belül kiírandó új választásokig működik a jelenlegi parlament is. Az ideiglenes elnök első televíziós beszédében nyugalomra intette az utcákon ünneplő tömeget.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Az ideiglenes elnök

Nem hagyta el Tbiliszit Eduard Sevardnadze volt grúz államfő - közölte hétfőn a grúz állami testőrség parancsnoka, cáfolva ezzel a Sevardnadze külföldre távozásával kapcsolatos szóló korábbi találgatásokat. Szulhan Papasvili Tbilisziben újságíróknak elmondta: a Sevardnadze a grúz főváros egyik kerületében fekvő Krcaniszi kormányrezidencia területén, abban a házban tartózkodik, ahol eddig is élt.

Korábban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a lemondott elnök elmenekült az országból. A Reuters brit és az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség korábban arról számoltak be, hogy Sevardnadze németországi Baden-Baden üdülővárosba menekült. A német határőrség szóvivője ezt már akkor cáfolta, mondván hogy valóban érkezett egy gép Moszkvából, de azon csak üzletemberek ültek.

Eduard Sevardnadze vasárnap, ellenzéki vezetőkkel folytatott tárgyalásai után mondott le. Posztját a szombaton elnöknek kinevezett Nino Burdzsanadze parlamenti ellenzéki szóvivő vette át, aki a jelenlegi parlamenttel együtt legfeljebb 45 napig lesz hatalmon. Eddig kell ugyanis új választásokat kiírni az országban.

Az új, ideiglenes elnök első televíziós beszédében üdvözölte a vértelen hatalomváltást, és felszólította az embereket, hogy térjenek vissza a munkába. Mint mondta, Grúzia modern kori történetének legmélyebb politikai válságán ment keresztül egyetlen csepp vér nélkül. Nino Burdzsanadze külön köszönetet mondott a rendőrségnek és a hadseregnek, hogy "a nép oldalára állt ezekben a legnehezebb napokban". Burdzsanadze szerint Grúziának meg kell erősítenie kapcsolatait szomszédjaival és "a nagy Oroszországgal"

Lemondott Eduard Sevardnadze/nagyvilag/20031123gruzia.htmlRendkívüli állapot Grúziában/nagyvilag/20031122tuntetok.htmlSevardnadzéék elismerték a választási csalásokat/nagyvilag/20031121sevardnadzeek.htmlA grúzok egymást, a nagyhatalmak Grúziát fojtogatják/nagyvilag/20031106gruz.htmlKépek a forrongó Tbiliszibőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/galleries/Gruzi2003112324447/index2.html',500,440)

Sevardnadze lemondását a november 2-i parlamenti választásokon elkövetett, utóbb hivatalosan is beismert csalások miatt kényszerítette ki az ellenzék. Az elégedetlenkedők az ellenzék hívására szombaton utcára is vonultak, majd lerohanták az éppen alakuló gyűlését tartó parlamentet és az elnöki hivatalt. Sevardnadzét fegyveres őrei menekítették ki a dühöngő tömeg elől. Az elnök akkor még ellenállt, és amellett, hogy kijelentette, nem mond le, rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Egy nappal később azonban - miután tárgyalt az ellenzéki vezetőkkel és a vasárnap hajnalban Tbiliszibe utazott orosz külügyminiszterrel - távozott a posztról, melyet tíz év óta folyamatosan betöltött. Mint közölte, "Soha nem árultam el a népemet, és úgy gondolom, hogy jobb, ha lemondok az elnökségről, hogy mindez békés véget érjen, és ne folyjon vér". A BBC helyszíni tudósítója szerint azonban az elnök végső döntésében jelentős szerepet játszott, hogy a hadsereg nem volt hajlandó kiállni mellette.

A BBC szakértője szerint Sevardnadze távozásával elhárult a közvetlen vészhelyzet, ám az országnak számos új problémával kell szembesülnie, többek között a nagy eufória során kulcspozícióba kerülő tapasztalatlan politikusok személyében.