Halált kért az esküdtszék a washingtoni orvlövészre

Vágólapra másolva!
Halálos ítélet kiszabását kérte a washingtoni orvlövészként ismert John Allen Muhammadre az esküdtszék. Muhammed társával, Lee Boyd Malvóval hajtotta végre támadásait Washingtonban, 2002 őszén. Az orvlövész-páros összesen tíz embert ölt meg, hármat pedig megsebesítettek, mielőtt a hatóságok elfogták őket. A per helyszínéül szolgáló Virginia állam törvényei szerint a bíró dönt majd arról, hogy jóváhagyja az esküdtszék ítéletét, vagy újabb ítéletet kér az esküdtektől.
Vágólapra másolva!
Kezdődik a washingtoni orvlövész pere/nagyvilag/20031014kezdodik.html

Halálbüntetés kiszabását javasolta az esküdtszék John Allen Muhammadre. A washingtoni orvlövészként ismert férfi ellen felhozott négy vádpontból az esküdtszék kettő miatt halálbüntetést, a másik kettő miatt pedig összesen tizenhárom év börtön kiszabását kérte.

John Allen Muhammad Öböl-háborús veterán 2002 októberében Washington környékén segítőtársával, Lee Boyd Malvóval összesen 13 orvlövész-támadást hajtott végre. A páros 10 embert megölt, hármat pedig megsebesített lövöldözései során.

Az esküdtszék két vádpont: a gyilkosság és a terrorizmus miatt halálos ítéletet kért a bírótól. Ugyanakkor az esküdtszék összesen tizenhárom év börtönbüntetés kiszabását is kérte a férfira, lőfegyverrel való visszaélés és összeesküvés miatt - tudósít a CNN.

Az ügyészek vitatják, hogy Muhammad és Malvo csapatban tevékenykedtek, és a legtöbb gyilkosságban Malvo húzta volna meg a ravaszt. A tizennyolc éves fiatalember védői eddig azzal érveltek, hogy Muhammad valóságos agymosásban részesítette Malvót, aki ennek hatására követte el a gyilkosságokat.

A Virginia államban hatályos törvények szerint az esküdtszék tesz javaslatot a bírónak a büntetés mértékére - ez Muhammad esetében halál és az azt megelőző tizenhárom éves börtönbüntetés. A bíró jóváhagyhatja az esküdtszék ítéletét, vagy új javaslat megtételére szólíthatja fel az esküdteket. Az ügyben a hivatalos ítélethirdetést 2004. február 12-re tűzte ki a bíróság.