Az északiak háromszor többet mozognak a délieknél

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban élők majdnem fele sportol hetente legalább egyszer. A sportolási kedv azonban országonként nagyon változó: az északon majdnem mindenki, délen pedig szinte senki sem sportol Abban viszont mindenütt egyetértenek, hogy az iskolákban több testnevelés óra legyen.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió megbízásából 16 ezer emberre kiterjedő közvélemény-kutatást végzett az Eurobarometer nevű intézet, a polgárok sportolási szokásait vizsgálva. Összességében az európaiak közül sokan sportolnak: az EU-ban élők 46 százaléka legalább hetente egy alkalommal sportol. A tagországok között azonban hatalmas aránytalanságok vannak: északon szinte mindenki sportol, a déliek viszont alig lelkesednek testük edzéséért.

A legszorgalmasabban sportoló nemzetek Európában egyértelműen a svédek és a finnek. E két országban az emberek 70 százaléka rendszeresen sportol. Dél felé haladva a közvélemény-kutatók egyre ritkábban találkoztak sportoló emberekkel. Görögországban csak 19, Portugáliában pedig 22 százalék mondta magát rendszeresen sportolónak.

Az európaiak közel fele inkább egyedül szeret sportolni: a rendszeresen sportolók 47 százaléka nem jár egyesületbe, fitnesz-terembe vagy hasonló helyekre. A hollandok szeretik igazán az intézményes edzést, a legtöbben ott járnak klubbokba mozogni.

A sportnak két fő haszna van az európaiak elsöprő többsége szerint: segít az egészség megőrzésében, és előmozdítja a kultúrák közti párbeszédet. Ezekkel az állításokkal a megkérdezett EU-lakosok 80 százaléka egyetértett. Kicsit kevesebb, mint az európaiak fele tartja szórakoztatónak a sportolást, és szintén 47 százalék szerint fegyelmezetté tesz.

Az európaiak 75 százaléka szerint sokkal többet kellene sportolniuk az iskolásoknak. A testnevelés-órákért érdekes módon ott ragaszkodnak leginkább az emberek, ahol egyébként maguktól nem sportolnak sokat: a legkevésbé sportos görögök 95 százaléka mozgatná többet a tanulókat.

A felmérés azért készült, mert az EU 2004-et a "sport általi nevelés évének" nyilvánította.