Vegyi támadás készült London ellen

Vágólapra másolva!
Fél tonna mérgező vegyületet próbált beszerezni egy Londonban működő terrorista sejt több ezer ember kiirtásának céljával - írta a szombati Financial Times. Más brit értesülések szerint is súlyos a terrortámadás veszélye a fővárosban. A londoni rendőrség főparancsnoka szerint jelenleg is fennáll a terrortámadás veszélye Londonban.
Vágólapra másolva!

A Financial Times vezető üzleti-politikai napilap úgy tudja, hogy a terrorcsoport 500 kilogrammot akart vásárolni a saponin nevű, természetes forrásból és szintetikus úton egyaránt előállítható méregből. Ezt a vegyületet egyebek mellett laboratóriumokban használják grammnyi mennyiségekben, mikrobiológiai kísérletekhez. Egyik legközönségesebb formája a gyógyszergyártásban is használt digitalis, amelyet a gyűszűvirágból nyernek ki. Az 500 kilogrammos rendelés az ezerszerese volt annak, amennyit egyetemi laboratóriumok általában vásárolnak ebből az anyagból.

A lap szerint a megkeresett szállító cég - az Amersham International vegyipari csoport nagy-britanniai leányvállalata - gyanút fogott a hatalmas mennyiségre tavaly feladott rendelés láttán, és értesítette a rendőrséget. A vizsgálat kiderítette, hogy a rendelést feladók "az iszlám közösséggel" állnak kapcsolatban - írta közelebbi részletezés nélkül a brit lap. Az Amersham illetékes igazgatója a Financial Timesnak azt mondta: elképzelhető, hogy a megrendelők a vegyületet valamilyen biológiai fegyver hatékonyságának fokozására akarták felhasználni.

Más szakértők szerint a terroristák elképzelése az lehetett, hogy a vegyületet egy másik rendkívül mérgező, növényi eredetű anyaggal, ricinnel keverik, és szétkenik olyan helyeken, ahol tömegek fordulnak meg, bár ennek a módszernek a hatékonysága az idézett szakemberek szerint megkérdőjelezhető.

Az év elején komoly terrorpánikot okozott Londonban, amikor a Scotland Yard egy magánlakásban teljesen felszerelt ricinelőállító laboratóriumra lelt. Ez az anyag hatezerszer mérgezőbb, mint az arzén, és egyetlen milligrammnál kevesebb elegendő belőle egy felnőtt ember megöléséhez.

Nagy-Britannia, és főleg London eddig is magas fokú készültségben volt, de a vélelmezett fenyegetettség szintjét a BBC értesülése szerint a múlt hét végére "jelentősről" "súlyos általánosra" emelték. Ennél már csak egy magasabb szint van; ezt a "küszöbönálló" terrortámadás veszélye esetén rendelik el. Sir John Stevens, a londoni rendőrség, a Metropolitan Police főparancsnoka a minap a londoni rádiónak azt mondta, hogy gyakorlatilag fennáll az azonnali és súlyos terrortámadás veszélye Londonban.