Rendkívüli állapot Grúziában

Vágólapra másolva!
Elfoglalták a parlamenetet és az elnöki palotát is az ellenzéki tüntetők Grúziában. Eduard Sevardnadze elnököt fegyveres testőrei mentették ki a parlamentből és vidéki rezindenciájára szállították. Az elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki, de az ellenzék nem tágít, és Sevardnadze lemondását követeli, sőt ideiglenes elnököt is kineveztek. A válság miatt Tbiliszibe utazott az orosz külügyminiszter, miközben a grúz hadsereg egységei megszállták a főváros kulcsfontosságú pontjait.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
A tüntetők az elnök képén taposnak

A grúz radikális ellenzék vezetője, Mihail Szaakasvili ultimátumot intézett a szombat délutáni ellenzéki nagygyűlésen Eduard Sevardnadze államfőhöz: ha 45 percen belül nem ismeri el választási vereségét, akkor "előkerítik" őt. A tömeg ezt követően az elnöki palotához, majd a parlamenthez vonult.

Az ellenzéki szimpatizánsok megrohamozták a törvényhozás épületét, betörtek az ülésterembe, megzavarták az újonnan választott parlament alakuló ülését. A grúz televízió élő közvetítése kaotikus jeleneteket mutatott az ülésteremből: a piros-fehér zászlókkal beözönlő tüntetők elfoglalták a bemikrofonozott elnöki emelvényt. "Ez itt a parlament. Nem az utcán vagyunk. Hadd lássa Grúzia, mi folyik itt" - közölte Sevardnadze, aki még nyitó beszéde előtt távozni kényszerült a teremből. Más források szerint az elnök hozzátette: nem mond le.

Képek a forrongó Tbiliszibőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/galleries/Gruzi2003112324447/index2.html',500,440)

A parlament után a tömeg figyelme az elnöki palota felé fordult, ahol az épületet körülvevő rohamrendőrök ellenállásával dacolva sikerült eljutnia a palota rácskerítéséig. Szombat estére a körülbelül háromezres tömeg körbevette, majd letörve a rendőrségi ellenállást elfoglalta az épületet. A tüntetők és a rendőrség összetűzése során senki sem sérült meg. Eduard Sevardnadze elnök a hírek szerint a belvárostól három kilméterre fekvő másik rezidencián volt az ostrom idején.

Az ellenzék nem tágít, a hadsereg bevonult

Szombat este folyamán az ellenzéki tüntetők kitartottak az elfoglalt épületek körül, jóllehet a város kulcsfontosságú pontjait megszállta a grúz hadsereg.

Túl korai lenne még győzelmet ünnepelni - jelentette ki szombat éjjel Mihail Szaakasvili, a grúziai radikális ellenzék vezetője. Szaakasvili a tüntetők gyűrűje által védett egyik kereskedelmi televízió épületénél szólt a tömeghez. Mint mondta, még korai lenne ünnepelni, előbb békés eszközökkel lemondásra kell kényszeríteni a hatalmat.

"Elfoglaltuk a parlament épületét, az elnöki hivatalt, s megvédjük azokat - mondta, és egyben arra szólította fel az ellenzék vidéki híveit, hogy ők is kerítsék hatalmukba a helyi közigazgatás központjait.

Tbilisziben az ellenzéki Nemzeti Mozgalom és a Demokratikus Blokk zászlaját vonták fel a parlament épületére és az elnöki palotára.

Szaakasvili felszólította a grúz kormány minisztereit, hogy kezdjenek tárgyalásokat Nino Burdzsnadze parlamenti elnökkel, akit a radikális ellenzék ideiglenes államfőnek kiáltott ki "a következő törvényhozási- és elnökválasztásig".

A radikális ellenzék képviselői közölték azt is, hogy készek találkozni Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel, akit Vlagyimir Putyin elnök küldött Tbiliszibe. Az ellenzéki politikusok közölték, hogy "kapcsolatban állnak több ország vezetésével" is.

A Nemzeti Mozgalom vezetője ugyanakkor a rend fenntartására szólította fel a grúz főváros utcáira vonult embereket, mivel egyes hírek szerint Tbiliszi több kerületében fosztogatni kezdték az üzleteket.

Sevardnadze "a helyén van"

Forrás: EPA
Eduard Sevardnadze

Ezzel egy időben Avtandil Dzsorbenadze államminiszter - a végrehajtói hatalom második számú vezetője - az állami televízióból sugárzott egyenes adásban azt közölte, hogy Eduard Sevardnadze "a helyén van és dolgozik".

Az elnök keményen dolgozik és dolgozni fog egész éjjel azon, hogy kiutat lehessen találni az országban kialakult helyzetből - mondta. Az államminiszter azt hangsúlyozta, hogy tárgyalni kell minden politikai erővel a válság leküzdése érdekében.

Fegyveres államcsíny és rendkívüli állapot

Eduard Sevardnadze fegyveres államcsínynek minősítette a szombati parlamenti ülés ellenzéki szétzavarását és rendkívüli állapotot hirdetett ki. "Ez egy államcsínykísérlet, amely az elnök megbuktatására irányul" - közölte újságírókkal az elnök. A rendkívüli állapot kihirdetését Sevardnadze azzal indokolta, hogy a rendet helyre kell állítani. Eközben Mihail Szaakasvili, bejelentette, hogy az új, előrehozott parlamenti és elnökválasztásig az ország ideiglenes ügyvezető államfője - az ellenzéki vezető - Nino Burdzsanadze. Ennek ellenére az országos rendőrfőnök azt nyilatkozta, hogy továbbra is Sevardnadze elnökhöz lojális.

Sevardnadze korábban elismerte, hogy történtek szabálytalanságok a választásokon, amelyeket az ő pártja, az Új Grúziáért nyert meg. Mint mondta, a leadott szavazatok "8-10 százaléka érvénytelen volt", de ezt csak bíróságon lehet megtámadni.

A központi választási bizottság csütörtökön, tizennyolc nappal a voksolás után jelentette be hivatalosan, hogy az Új Grúziáért végzett az élen a november 2-i parlamenti választáson. Az ellenzéki vezetők ezután közölték: választási csalás történt, ezért nem fogadhatják el a választási bizottság határozatát, és nem vesznek részt az új parlament munkájában. Sevardnadze viszont bejelentette: szombaton 16 órára - közép-európai idő szerint 13 órára - hívja össze az új parlament alakuló ülését. Ezek hatására indultak el vidékről a Nemzeti Mozgalom és a Nino Burdzsanadze előző parlamenti elnök hívei a fővárosba, érkezésüket a parlament alakuló ülésére időzítve, és határozták el, hogy addig nem térnek haza, amíg Sevardnadze le nem mond.