Az al-Kaida egyik sejtje vállalta magára az isztambuli robbantásokat

Vágólapra másolva!
A török rendőrök azonosították a csütörtöki isztambuli merényletek elkövetőit. A két férfit már a szombati támadással kapcsolatban is keresték. Azad Ekinci és Feridun Ugurlu a hatóságok szerint korábban külföldre utazott, és titokban tért vissza Törökországba, már a merényletek elkövetésének szándékával. Közben újabb szervezet vállalta magára a robbantások elkövetését, szintén az al-Kaida nevében.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki isztambuli támadás célpontjai brit érdekeltségek voltak, a tett célja pedig "az iszlám ellen harcoló Nagy-Britannia nyugalmának tönkretétele". Ezt az al-Mudzsahidun nevű internetes portálon keresztül közölte az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok nevű szervezet, az al-Kaida terrorszervezet egyik sejtje. Ugyanez a csoport vállalta magára a szombati, isztambuli zsinagógák elleni támadást is.

A közlemény szerint az akció egyik célpontja a robbanásban meghalt brit főkonzul, Roger Short volt, aki "nagy tapasztalattal bírt az iszlám elleni küzdelemben, és a brit regionális politika egyik agytrösztje volt". "Tudja meg Nagy-Britannia és népe, hogy az Amerikával való szövetség nem hoz számára se jólétet, se biztonságot" - idézte a közleményt az MTI.

A csütörtöki merényleteket még aznap az al-Kaida és a Nagy Iszlám Keleti Harci Front (IBDA-C) nevű török csoport nevében vállalta egy névtelen telefonáló is.

Azonosították a merénylőket

A török rendőrség alig néhány órával a csütörtöki robbantások után azonosította a merényletek vélt elkövetőit. A gyanú szerint a véres bombatámadást ismét két török követte el, név szerint Azad Ekinci és Feridun Ugurlu - jelentette a Hürriyet című török lap internetes kiadása.

A lap szerint a két férfit már a szombati zsinagógák elleni merényletekkel kapcsolatban is keresték a rendőrök. A zsinagógák elleni támadásban felhasznált két kisteherautót ugyanis egyikük testvérének, illetve másikuk apjának nevében vásárolták meg korábban.

Hivatalosan külföldön tartózkodtak

A Hürriyet úgy tudja, hogy a két férfi október 28-án Törökországból repülővel Dubaiba utazott, ám arról nincs adat, hogy hivatalosan is visszatértek volna hazájukba. A hatóság ezért azt feltételezi, hogy titokban lépték át a határt, ami a lap szerint a merénylet elkövetésének szándékára utal.

A lap szerint a hatóságok hét embert vettek őrizetbe és hallgattak ki a csütörtöki robbantásokkal kapcsolatban.

A csütörtöki véres merényleteknek összesen 27 halálos áldozata volt, és 450 ember sérült meg. Az áldozatok között volt az isztambuli brit főkonzul, egy népszerű török színész és több rendőrtiszt.