Állítólag meglőtték az Irakban elhunyt magyart

Vágólapra másolva!
Amerikai források szerint egy ellenőrző pontnál ismeretlen okból lőtték le azt a magyar férfit, aki hétfőn vesztette életét Irakban. A Külügyminisztérium csak annyit közölt, hogy a haláleset akkor történt, amikor a férfi az autójával haladt. Hivatalosan ennél többet nem lehet tudni az esetről, az [origo] információi szerint ugyanakkor szinte teljességgel kizárt, hogy egyszerű közlekedési baleset történt volna. A fiatalember a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának negyedéves levelező hallgatója volt.
Vágólapra másolva!

Ellentmondó hírek láttak napvilágot annak a magyar fiatalembernek a halálának körülményeiről, aki hétfőn vesztette életét Irakban. A Külügyminisztérium szóvivői irodája csak annyit közölt, hogy az amerikai hadsereget kiszolgáló Brown and Root nevű vállalat egyik magyar alvállalkozó cégének dolgozó fiatal férfi gépkocsijával haladva vesztette életét.

Más hírek szerint az áldozaton lőtt sebet találtak. A Népszabadság úgy tudja, hogy a férfi konvojban haladt gépkocsijával, amikor lövés érte. Holttestét társa azonosította. A Magyar Hírlap forrása szerint "többszereplős ügyről van szó, vizsgálatában több nemzet képviselői vesznek részt".

Az Irakot jelenleg irányító amerikai civil hatóság neve elhallgatását kérő egyik munkatársa péntek reggel azt közölte az MTI-vel, hogy eddigi ismeretei szerint a magyar férfi a Bagdadtól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Ramadi térségében, egy ellenőrző pontnál halt meg: az illetőt ismeretlen okok miatt lelőtték. Ezt az információt Bagdadban hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták - jelentette Peremiczky Attila Irakban tartózkodó újságíró.

Nagy András bagdadi magyar nagykövet az esettel kapcsolatban csak annyit mondott el, hogy a férfi halálát nem iraki fegyveres ellenzékiek merénylete vagy más terrorakció okozta, hanem szerencsétlen baleset. Az esettel kapcsolatban a magyar nagykövet más információt nem adott, az ügy kivizsgálásáig hírzárlatot rendeltek el.

Az [origo] információi szerint is szinte teljességgel kizárható, hogy a fiatalember egy egyszerű közlekedési balesetben vesztette volna életét. Próbáltuk elérni a bagdadi magyar képviseletet, Magyarországról ugyanakkor jelenleg nem tudnak iraki számokat kapcsolni. A Külügyminisztérium sem tud kapcsolatba lépni az iraki fővárosban működő irodával, így egyelőre a tárcánál sem tudnak részletesebb tájékoztatást adni az esetről.

A fiatalember a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának negyedéves levelezős hallgatója volt - közölte Mátéfi Györgyné, a felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályának vezetője az MTI-vel. Elmondta: az 1976-os születésű, negyedik évfolyamos hallgató a második félévre halasztást kért, hogy ez idő alatt külföldön vállaljon munkát.

A Brown and Root magyarországi képviseletének munkatársa az MTI-nek azt mondta: nincs arról tudomása, hogy az Irakban hétfőn életét vesztett magyar férfi a cég alkalmazottja lett volna Az amerikai hadsereget kiszolgáló cég kaposvári székhelyű magyarországi képviseletének nincs tudomása arról, hogy szervezésükben magyar alvállalkozó cégek magyar munkavállalókat foglalkoztatnának Irakban - közölte a cég nevében nyilatkozó munkatárs.

Hozzátette: a Brown and Root magyarországi képviselete az amerikai hadsereg balkáni feladataihoz biztosít hátteret. A magát megnevezni nem kívánó cégképviselő tájékoztatása szerint a Brown and Root hivatalos állásfoglalása az, hogy a cégnek egyetlen Irakban dolgozó alkalmazottja sem vesztette életét.

A képviselet munkatársa elmondta azt is, Irakban dolgoznak az amerikai hadsereget kiszolgáló magyar munkavállalók is, ők az amerikai központú cég közvetlen alkalmazásában állnak. Az Irakban dolgozó magyar munkavállalók létszámáról a Brown and Root magyarországi képviseletének nincsenek információi.

A Brown and Root az amerikai hadsereget kiszolgáló szállítmányozási és beszerzési központ, amely Kaposváron és Taszáron is jelen van. A cég 1995 óta foglalkoztat magyarokat az USA hadseregének délszláv missziójához kötődően. Irakban és Kuvaitban eddig 128 magyar, főként somogyi fiatal vállalt munkát. A Népszabadság úgy tudja, hogy többen közülük veszélyes zónában dolgoztak, és munkaadójuk titoktartásra kötelezte őket.