Új-Zéland betiltja harci kutyák importját

Vágólapra másolva!
Szigorú új törvényt fogadott el csütörtökön az új-zélandi parlament a harci kutyák ellen, a legveszedelmesebb fajták közül néhánynak betiltják az importját. A kiváltó ok egy amerikai staffordshire terrier támadása volt, amelyben egy gyermek súlyos sérüléseket szenvedett.
Vágólapra másolva!

Az új törvény előírja a harci kutyák pórázon tartását és szájkosárral való felszerelését nyilvános helyeken, a kutyatartóknak kerítést kell húzniuk házuk köré a kutyák visszatartására, és 2007. január 1-től minden kutyára kötelező lesz az azonosító mikrochip. A regisztrált kutyák listáját országos adatbankban rögzítik. Új-Zélandon mintegy 400 ezer ebet tartanak.

A törvény, amelyet a parlament 109-7 arányban fogadott el, ezenkívül megtiltja négy különösen veszélyes harci kutyafajta, az amerikai pitbull terrier, az argentin dog, a fila brasileiro, valamint a japán tosa inu importálását.

A súlyos sérülést okozó kutyák gazdáinak pénzbüntetését a korábbi 5000 új-zélandi dollárról a négyszeresére, 20 ezer dollárra emelték, és a tulajdonost akár hat hónapi börtönre is ítélhetik. Az embert vagy másik kutyát, macskát megharapó kutyákat már a jelenlegi jogszabály alapján is azonnal meg lehet ölni.

A törvényhozás azután szánta rá magát a drasztikus lépésre, hogy januárban Wellington egyik külvárosi parkjában egy amerikai staffordshire terrier szörnyű arcsérüléseket okozott egy hétéves kislánynak. Carolina Anderson családja azóta kampányt folytatott a harci kutyák ellenőrzésének szigorítására.