Késik a döntés a szerbiai parlamenti választásról

Vágólapra másolva!
Némileg rácáfolva a várakozásokra, a szerbiai kormányzó pártszövetség (DOS) egyelőre nem döntött arról, hogy mikor kerüljön sor a rendkívüli parlamenti választásra, de az időpont várhatóan már csütörtökön ismert lesz.
Vágólapra másolva!

A DOS elnökségének késő éjszakába nyúló szerdai ülésén döntés született arról, hogy Zoran Zivkovic miniszterelnök csütörtökön konzultál még a rendkívüli parlamenti választás kiírásáról Natasa Micic parlamenti elnökkel és Dragoljub Micunovictyal, aki a DOS jelöltje a vasárnapi elnökválasztáson. A pártszövetség felhatalmazta Micunovicot, hogy tegyen javaslatot a választások időpontjára, s a politikus várhatóan már csütörtökön nyilvánosságra hozza döntését.

Zivkovic a DOS elnökségi ülése után közölte, hogy a kormányt zsarolják a DOS egyes pártjai, s ilyen körülmények között nincs értelme folytatni a reformokat. A kormányfő nyilvánvalóan a Szociáldemokrata Pártra gondolt, amely heteken át különféle követelésekkel árasztotta el a kormányt cserébe a támogatásért, majd vasárnap úgy döntött, hogy megvonja a támogatást a kabinettől.

Az SDP szavazatai nélkül a Zivkovic-kormány kisebbségben van a törvényhozásban, ezért az idő előtti parlamenti választás elkerülhetetlen. A belgrádi sajtó valószínűnek tartja, hogy még az idén, december 28-án sor kerül a választásra.

A jelenlegi kormány megbízatása eredetileg a jövő év végéig szólna.