Újra van palesztin kormány

Vágólapra másolva!
A palesztin parlament elfogadta Korei miniszterelnök új kormányát, ezzel kéthónapos parlamentáris válság zárult le a palesztin hatóságon belül. A belügyi tárcát hosszú harcok után végül Jasszer Arafat jelöltje kapta. Korei legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy fegyverszünetet hozzon tető alá Izraellel.
Vágólapra másolva!
Korei fegyverszünetet szeretne a radikálisokkal/nagyvilag/20031029korei.html

Kéthónapos válság ért véget a palesztin államban, amikor a parlament szerdán elfogadta Ahmed Korei miniszterelnök új kormányát. A kormány felállítását megelőző hetek politikai csatározásoktól voltak hangosak: Jasszer Arafat palesztin államfő továbbra sem akarja kiengedni kezéből a palesztin fegyveres erőket -Korei viszont ehhez a feltételhez kötötte miniszterelnökségét.

A palesztin miniszterelnök több ízben fenyegetett lemondással, ám végül megegyezés született közte és Arafat között. Ennek értelmében a palesztin elnök megtarthatta ellenőrzését a belügyi tárca fölött. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag továbbra is Arafat marad a palesztin állam rendőrségének, és biztonsági alakulatainak parancsnoka - írja a BBC News.

Korei legfontosabb feladatának az Izraellel folyatott fegyverszüneti tárgyalások újraindítását tekinti. A palesztin miniszterelnök először is fegyverszünetet kötne a zsidó állammal. "Tisztelettel nyújtom a kezem felétek, hogy együtt azonnali és komoly lépéseket tegyünk a kölcsönös tűzszünetért, és a további vérfürdők megakadályozására." - emlékeztetett a fegyverszünet fontosságára parlamenti beszédében Korei.

A miniszterelnök fegyverszüneti javaslatát Arafat is támogatja. A zsidó államnak "joga van békében és nyugalomban élni" - állítja a palesztin elnök. Izrael és az Egyesült Államok továbbra is azon a véleményen van, hogy Arafat "terrorizmussal fertőzött". Korei kormányát Izrael nem tekinti ellenségének, de figyelmeztetett, hogy tettei alapján ítéli majd meg az új palesztin miniszterelnököt.