Csak darabolt, nem gyilkolt az amerikai milliomos

Vágólapra másolva!
Felmentette a gyilkosság vádja alól kedden egy texasi esküdtszék Robert Durst New York-i milliomost, akit azzal vádoltak, hogy két évvel ezelőtt lelőtte és feldarabolta szomszédját.
Vágólapra másolva!

A 60 éves vádlott, a néhai Symour Durst ingatlanmágnás örököse bevallotta, hogy lelőtte 71 éves szomszédját, akit a lakásában talált, de véletlenül, dulakodás közben. A gyilkosság után rátört a pánik, hogy senki sem fogja elhinni a balesetet, ezért vágta darabokra a holttestet - két fűrészt és egy fejszét használt a művelethez - és a testdarabokat a Galvestoni-öböl vizébe süllyesztette. A holttestet később megtalálták, de a feje azóta sem került meg.

Az ügyészek vádja szerint Durst hidegvérű gyilkos, és azért ölte meg a szomszédot, hogy eltulajdonítsa személyazonosságát, a "bőrébe bújva" rejtőzzön el a hatóságok és a sajtó elől.

A milliomost két ügyben is ki akarták hallgatni: felesége 1982-es titokzatos New York-i eltűnésének újra elővett ügyében, illetve a 2000-ben gyilkosság áldozatául esett barátnőjével kapcsolatban. Durst 2000-ben költözött a texasi Galvestonba, ahol néma asszonynak álcázta magát, és havi 300 dolláros lakást bérelve próbált elbújni a világ elől.

Az esküdtek - 8 nő és 4 férfi - ötnapos vita után határoztak úgy, hogy Durst nem bűnös. Döntésük a vádlottat is meglepte, még a szája is tátva maradt. Az ügyészek, a legsúlyosabb büntetést megcélozva, csak a gyilkosság vádjában kérték az esküdtek állásfoglalását, így arról nem döntöttek, hogy elmarasztalható-e gondatlanságból elkövetett emberölésért.

A galvestoni eset után Durst 6 hétig szökésben volt, és úgy került rendőrkézre, hogy bolti lopáson érték - 5 dolláros szendvicset akart elemelni, noha 500 dollár volt a zsebében.