Sikkasztás miatt lefoglalták Funar lakását

Vágólapra másolva!
Lefoglalták Gheorghe Funar kolozsvári polgármester lakását, fizetését pedig befagyasztották, mert egy számvevőszéki ellenőrzés szerint jelentős pénzeket vett fel törvénytelenül néhány kollégájával pótlékok és jutalmak címén a város költségvetéséből. Funar szerint a vád alaptalan, a döntést pedig megfellebbezte. A szélsőségesen nacionalista nézeteiről ismert kolozsvári polgármesternek az elmúlt években több hasonló ügye is volt már.
Vágólapra másolva!

Lefoglalták Gheorghe Funar kolozsvári polgármester lakását, és zárolták fizetését, mert néhány munkatársával együtt illetéktelenül vett fel különböző önkormányzati pénzeket. Romániai magyar lapok szerint a Kolozs megyei pénzügyi igazgatóság rendelte el, hogy biztonsági okokból foglalják le a szélsőségesen nacionalista nézeteiről és pénzügyi visszaéléseiről hírhedtté vált polgármester lakótelepi lakását és zárolják fizetését.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy a nagyszebeni számvevőszék szeptemberben több mint 500 millió lej büntetés megfizetésére kötelezte Funart. A nyáron végzett számvevőszéki ellenőrzésekkor ugyanis jelentős hiányra bukkantak a városi könyvelésben. Ennek legfőbb oka az volt, hogy Funar, két alpolgármestere és több alkalmazottja különféle pótlékok és jutalmak címén illetéktelenül vettek fel pénzeket 2001-ben és 2002-ben.

Funar megfellebbezte a nagyszebeni döntést a Legfelső Bíróságnál, mivel állítása szerint jogosan tette zsebre az említett összegeket. A kolozsvári polgármester szerint az ügy politikai támadás. A pénzügyi hatóság a pereskedés idejére biztosítékként folyamodott a lakás lefoglalásához és a fizetés befagyasztásához.

Gheorghe Funarnak az elmúlt években több hasonló ügye volt. Perek indultak ellene például azért, mert a kolozsvári polgármesteri hivatal költségvetésének egy részét nem rendeltetésszerűen használta fel, fiának cégével kötött szerződésekre fordította. Emellett telekgazdálkodási szabálytalanságok is fűződnek Funar nevéhez.