Nagyüzemi gázolaj-rablás Romániában

Vágólapra másolva!
Több mint tízezer tonna kiváló minőségű gázolajat loptak el az elmúlt évek során ismeretlen tettesek Romániában a Petrotrans gázolajvezeték megfúrása révén - adták hírül hétfőn a román tájékoztatási eszközök.
Vágólapra másolva!

A román hatóságok Constanta megyében, Lumina-Navodari térségében fedeztek fel egy föld alatti folyosóhálózatot. A vájatrendszert faácsolattal dúcolták alá, építői még elektromos hálózatról is gondoskodtak a világítás érdekében. Így a tolvajok hozzáférhettek a vezetéktől néhány méterre lévő, ma már használaton kívül lévő cementcsőhöz, amely korábban egy helyi üzemben vízelvezetésre szolgált. Ezt a csövet kötötték össze egy szűk, mindössze néhány centiméter átmérőjű cső segítségével a gázolajvezetékkel, s onnan szivattyúzták át az értékes üzemanyagot, amelyet az élelmes vezetékcsapolók ismeretlen helyre áramoltattak.

Az ellopott gázolaj mennyiségét tekintve a bűnügyi híradások az "évszázad rablásának" nevezik a történteket. A hatóságok gyanítják, hogy a tolvajokkal a vezetéket kezelő cégen belüli személyek is összejátszottak, mivel a "csőfúrók" pontosan tudták, mikor áramlik üzemanyag a fővezetékben.