A kormánypárt nyert a japán választáson

Vágólapra másolva!
A kormánypárt sikerét hozták a vasárnapi előrehozott parlamenti választások Japánban. A kampány során a kormányfő a gazdasági reform folytatásához kért újabb mandátumot a szavazóktól, a rivális párt vezetője szerint azonban a kormánypárt túl jó kapcsolatokat ápol a pénzügyi elittel ahhoz, hogy valódi változásokat eszközöljön.
Vágólapra másolva!

Nem hivatalos eredmények szerint a kormánypárt nyerte a vasárnap Japánban rendezett parlamenti választásokat. A helyi tv-állomások a szavazófülkékből távozó választók megkérdezésén alapuló felmérésre hivatkozva azt jelentették, Dzsunicsiro Koidzumi miniszterelnök koalíciója megőrizte abszolút többségét a tokiói parlamentben.

A koalíción belül a Koidzumi vezette konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) 220 helyre, míg partnere 38 helyre számíthat az új, 480 fős képviselőházban. A felmérés szerint az ellenzék fő erejét képező Japán Demokrata Párt (DPJ) jelentősen megerősödött: a korábbi 137 hellyel szemben legalább 188 mandátumra számíthat a parlamentben.

A kormányfő október 10-én döntött az előrehozott választások megtartása mellett, hogy nagy arányú győzelmet szerezhessen pártjának, és támogatást biztosítson gazdasági reformterveihez. A kormányfő szerint ha meggyőző fölénnyel nyer pártja, akkor a konzervatív belső ellenzékkel is jobban el tudja fogadtatni a reformterveket.

Koizumi Liberális Demokrata Pártjának (LDP) legnagyobb riválisa a Demokrata Párt (DPJ). Utóbbi vezetője szerint az LDP túl szoros kapcsolatokat ápol bankokkal, az építőipari vállalatokkal és a mezőgazdasági nagyvállalkozókkal ahhoz, hogy valódi reformokat hajtson végre.

A BBC tudósítója szerint a pártok az utolsó pillanatig kemény kampányt folytattak. Elemzők szerint ez az első olyan választás, ahol komoly szerepet játszanak a politikusi személyiségek. Az LDP a városokban például elsősorban Koizumi népszerűségére alapozta kampányát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!