Bíróság előtt a Lindh-gyilkosságot utánzó gyilkos

Vágólapra másolva!
A svéd külügyminiszter elleni késes merényletet utánzó tébolyult gyilkos pere kezdődött meg pénteken a svédországi Arvikában. A fiatalember belső hangra hivatkozik, amelyek gyilkosságra buzdították.
Vágólapra másolva!

A 24 éves tettes, aki Anna Lindh gyilkosához hasonlóan pszichiátriai kezelés alatt állt, egy ötéves kislányt szúrt le a miniszter asszony elleni merénylet másnapján. Elfogása után bevallotta, hogy eredetileg több gyermeket akart megölni, miután az arvikai pszichiátriai intézet nyílt osztályán látta a külügyminiszter megtámadásáról szóló tévébeszámolókat.

Anna Lindhet szeptember 10-én a stockholmi NK nagyáruházban bevásárlás közben többször megszúrták, egy nappal később belehalt súlyos sérüléseibe.

A férfi állítólag beszélt a környezetében tartózkodó ápoltaknak arról, hogy az intézetből eltávozva gyermekeket akar leszúrni. Elmondása szerint egy gyermekek elpusztítását követelő belső hangtól vezérelve Anna Lindh halálának bejelentése után néhány órával elhagyta a kórházat, egy áruházban kést vett, és vaktában kiválasztotta áldozatát, egy óvoda udvarán játszó kislányt. A hang azután egy másik óvodához vezérelte, ahol azonban sikerült "ellenállnia a belső parancsnak".

A TT svéd hírügynökség szerint a férfi a bíróság előtt is beismerte tettét, és elmebaját hozta fel mentségül. Az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások óta a 11-es szám megszállottja - fejtegette. Még abban az évben november 11-én felgyújtott egy XIV. századi templomot, amiért már elítélték.