Bush a Közel-Kelet demokratizálását tűzte ki célul

Vágólapra másolva!
A demokrácia hiányát kérte számon, a közel-keleti államokon tévébeszédében George Bush elnök. Az Egyesült Államok szerint, amíg a közel keleti államokban nem történnek a demokratikus változások, a térség csak stagnálhat. Az elítélően szólt Szíriáról és Irakról. Bush szerint a demokratikus változások felgyorsulhatnak a Közel-Keleten, amennyiben Irakban stabil demokratikus rendszer épül ki. Sokak szerint az elnök beszéde egyfajta programadás volt a jövőre nézve.
Vágólapra másolva!
Bush szerint korai lenne kivonulni Irakból/nagyvilag/20031101bush.html

"A demokrácia iránti elkötelezettségünket teszi próbára a Közel-Kelet" - jelentette ki Bush amerikai elnök csütörtöki televíziós beszédében. Az elnök szerint az Iszlám összeegyeztethető a demokratikus berendezkedéssel. Az elnök a Nyugatot is felelősnek tartja a kialakult helyzetért: "Hatvan évig, amíg a nyugati nemzetek eltűrte, sőt támogatta a demokrácia hiányát a közel keleten, semmit sem tettünk a saját biztonságunk érdekében" - mondta Bush.

Az elnök elsősorban Szíriát támadta, de megemlékezett Szaddám Huszein iraki diktátor rendszeréről is, amely "romokat, kínzást és elnyomást hagyott örökségül". Iránról beszélve az elnök elmondta, hogy "a teheráni rezsimnek el kell fogadnia népe demokratikus törekvéseit, mert ha ezek útjába áll, maradék jogosultságát is elveszti a hatalomra."

Ugyanakkor Bush méltatta Kuvait, Marokkó, Jemen Bahrein és Omán demokratikus intézkedéseit. Az elnök szerint ezekben az országokban "belátták, hogy szükség van a változásokra". Bush arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben ezek a változások nem történnek meg, a térség továbbra is csak "haragot és erőszakot exportál majd".

Bush derülátóan beszélt az Iraki változásokról. Az elnök szerint mindenképpen elősegíti a Közel-Kelet demokratizálását, ah a térség központjában, Irakban "vízválasztó lehet a globális demokratikus forradalomban". "A demokrácia győzedelmeskedik majd Irakban, és tovaterjed a hír Damaszkusztól Teheránig, hogy a szabadság minden nemzet jövője lehet" - jelentette ki az elnök.

Szakértők szerint Bush a beszédet politikai programadásnak szánta. Az elnök elődje, Ronald Reagen örökségének tartja a demokráciáért folytatott harcot. Bush szerint Reagen eltántoríthatatlan demokratikus elkötelezettségének köszönhető, hogy a demokrácia gyökeret vert Közép-Európában, a nyolcvanas években. Bush hasonló feladatnak tekinti a Közel-Kelet demokratizálását.

Ugyanakkor beszédében Bush kitért más államokra is. Amerika demokratikus elkötelezettségét "Kubában, Burmában, Észak-Koreában és Zimbabwében is próbára teszik". Kínáról beszélve Bush kijelentette, a távol-keleti ország lakosságának "csak a szabadság forgácsai, szilánkjai" jutottak.