Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Folytatódnak a robbantások Irak szerte

Vágólapra másolva!
Három embert ölt meg egy gépkocsiba rejtett bomba a Bagdadtól délre fekvő Kerbelában, az iraki főváros központját nagy erejű robbanások rázták meg helyi idő szerint hétfő este Bagdad központját.
Vágólapra másolva!

A kerbelai robbanás az al-Muhajjam mecset mögött, a Barata hotel mellett történt, ahol többnyire a síiták szent városába érkező zarándokok szoktak megszállni. Szemtanúk szerint az épület homlokzata súlyosan károsodott. A hírügynökségi jelentések szerint a halálos áldozatok irakiak voltak. Az AP szemtanúkra hivatkozva egy halottról, tizenkét sérültről számolt be, akik közül kettőnek az állapota súlyos.

Gyors egymásutánban több, feltételezhetően aknavetőkből kilőtt gránát okozta robbanás hallatszott az amerikai vezetésű közigazgatás központjától nem messze. A Reuters négy, az AFP három detonációról számolt be. Az AP szerint egy lövedék egy amerikai katonai létesítményben csapódott be, de ez sem okozott sérülést. A hírügynökségek egyelőre nem közöltek részleteket a robbanások pontos helyéről. Azt sem tudni, hogy voltak-e halálos áldozatok vagy sebesültek.

Egy, a Reuters által idézett amerikai katonai szóvivő szerint a gránátok közül három robbant az iraki főváros központjában, de a pontos helyet nem tudta megjelölni. Szemtanúk azt közölték a brit hírügynökséggel, hogy a detonációk a Szaddám Huszein volt elnök által használt palota-együttes közeléből hallatszottak, míg más források azt állították, hogy a robbanások az Egyesült Államok vezette iraki közigazgatás épületének közelében történtek.

A koalíciós erők szóvivője szerint három robbanás, más források szerint öt detonáció hallatszott Bagdad nyugati részében, az iraki amerikai katonai parancsnokság ugyanakkor semmit nem közölt a történtekről. Két harckocsi-elhárító lövedékkel tüzet nyitottak azt észak-iraki Moszulban a repülőtér közelében lévő amerikai főhadiszállásra. A támadók egy kisteherautóról nyitottak tüzet, majd elmenekültek. Áldozatokról, illetve sebesültekről nem érkezett jelentés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről