Mélyben rekedt bányászokért küzdenek Oroszországban

Vágólapra másolva!
Akár két napba is beletelhet, mire a mentőcsoport tagjai eljutnak ahhoz a 46 bányászhoz, akik egy víz által elöntött oroszországi szénbánya mélyén rekedtek. A bányászoknak csak akkor van esélyük a túlélésre, ha időközben sikerült száraz helyre menekülniük.
Vágólapra másolva!

Versenyt futnak az idővel a mentőcsoport tagjai, akik az Oroszország déli részén található Zapadnaya szénbánya egyik aknájában rekedt bányászokon próbálnak segíteni - jelentette a BBC. A Novosaktinszkban található bányába csütörtök este tört be a víz egy földalatti tóból.

A víz miatt megszűnt az áramellátás, és több mint 60 bányász egy 800 méter mély aknában rekedt. A bányamentőknek még csütörtökön sikerült kimenteniük 15 embert, de további 46-an még a föld alatt vannak.

A BBC beszámolója szerint a mentőcsoport tagjai egyelőre azt próbálják megakadályozni, hogy a mélységben tovább emelkedjen a vízszint. A szakemberek szerint két napba is beletelhet, amíg elérik az aknában rekedt bányászokat.

A bányszoknak akkor van esélyük a túlélésre, ha sikerült elmenekülniük az ár elől, és találtak olyan kisebb fülkéket, amelyek mentesek a víztől. A vízbetörés óta nem sikerült kapcsolatba lépni a mélyben rekedt emberekkel. Jelentések szerint köztük van a bánya igazgatója is.

A 15 kimentett bányász egyike újságíróknak azt mondta: "Épphogy csak sikerült kijutnunk." Igor Kulikov elmondta azt is, hirtelen tört be a víz, egyik pillanatról a másikra nyakig érő vízben találták magukat.