Irán nem hagy fel az atomprogrammal

Vágólapra másolva!
A nemzetközi tiltakozás ellenére sem hagy fel atomprogramjával Irán. Teherán szerint az urándúsítást is magában foglaló projekt kizárólag békés célokat szolgál. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség október végéig adott határidőt Iránnak, hogy bizonyítékokkal támassza alá állítását.
Vágólapra másolva!

Irán a nemzetközi nyomás ellenére sem hajlandó feladni urándúsítást is tartalmazó atomprogramját - közölte az iráni külügyminisztérium szóvivője. "A nukleáris tevékenység és az urándúsítás kérdésében Irán nincs abban a helyzetben, hogy kompromisszumot kössön" - közölte Hamid Reza Aszefi közölte heti sajtótájékoztatóján Teheránban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ebben a hónapban határozatban szólította fel Teheránt atomprogramja feladására, valamint október 31-i határidőt szabott meg számára annak bizonyítására, hogy nem rendelkezik katonai célú programmal.

Ha e határidőig az ügy tisztázása elmarad, novemberben lehetőség nyílik arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerüljön az iráni kérdés, s a testület akár büntetőszankciókat is kiszabhat Teheránra.

A NAÜ fegyverszakértői csütörtökön érkeznek Teheránba, hogy újabb vizsgálatokat folytassanak Irán nukleáris tevékenységéről, és hogy tárgyaljanak az iráni tisztségviselőkkel - írta a Reuters.

Irán többször kijelentette, hogy atomprogramja csak békés célokat szolgál, az atomenergiát elektromos áram termelésére használják, a NAÜ határozatát pedig politikai motivációjú dokumentumnak tekintik.