Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fél év alatt kell elkészíteni Irak alkotmányát

Vágólapra másolva!
Határidőt szabtak a megszálló amerikaiak az alkotmány elkészítésére az iraki kormányzótanácsnak. Colin Powell külügyminiszter kijelentése szerint az országot vezető testületnek fél éven belül el kell készítenie Irak új alkotmányát. Ha az alkotmány elkészül, akár egy éven belül kiírhatják a választásokat Irakban. Eközben mind amerikai, mind iraki vezetők bírálták az ENSZ-t, mert újabb munkatársait vonja ki az országból.
Vágólapra másolva!
Felmentették a rendőrgyilkos katonákat Irakban/nagyvilag/20030925felmentettek1.html

"Hat hónapjuk van. Nehezen betartható határidő, de valahogyan el kell indítanunk őket" - nyilatkozott Colin Powell az iraki Kormányzótanácsra váró feladatról. A miniszter előzőleg egyeztetett tanács tagjaival, hogy mennyi idő szükséges az alkotmány elkészítéséhez. Powell szerint azért kellett ilyen szűkös határidőt adni, hogy munkára ösztökéljék a tanácstagokat.

A külügyminiszter azt is kilátásba helyezte, hogy ha beindult a munka, akár a Kormányzótanács is felállíthat egy új határidőt. A tanácsnak elsősorban azt kell eldöntenie, hogy az új alkotmány értelmében Irakot elnöki vagy parlamentáris rendszer szerint szervezzék újjá - tudósít az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Ha elkészült az alkotmány, 2004-ben megtarthatják a parlamenti választásokat. A jelenlegi forgatókönyv szerint az Egyesült Államok az újonnan megválasztott kormánynak adja majd át az ország feletti ellenőrzést.

Powell ismét visszautasította az ENSZ közgyűlésben elhangzott követelést, hogy minél hamarabb adják vissza a hatalmat az irakiaknak. A külügyminiszter szerint, ha egy még meg nem választott kormánynak adnák át az ország feletti ellenőrzést, az anarchiához vezetne. Colin Powell arra is figyelmeztetett, hogy egy erővel nem bíró hatalom a bukott diktátor, Szaddám híveinek malmára hajtaná a vizet Irakban.

Eközben mind amerikai, mind iraki oldalról bírálat érte az ENSZ-t, amiért a világszervezet úgy döntött, a biztonsági helyzetre való tekintettel csökkenti Irakban dolgozó munkatársai létszámát. Hosjar Zebari, az iraki Kormányzótanács külügyminisztere szerint a szervezet a lépéssel "a terroristák kezére játssza" Irakot - írja a BBC News.

A világszervezet eredetileg hatszáz fős gárdájából már kevesebb, mint százan maradtak az országban az után, hogy két ízben is merényletet hajtottak végre a szervezet bagdadi központja ellen. Az egyik merényletben életét vesztette Sergio Vieira de Mello, az ENSZ iraki missziójánek vezetője is.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről