Erős földrengés Japánban

Vágólapra másolva!
Három erős földrengéshullám rázta meg egymás után Japán északi szigetét, Hokkaidót péntek hajnalban, 120 ember megsebesült, viszonylag jelentős anyagi kár is keletkezett.
Vágólapra másolva!

A rengések a Richter-skálán 5,8-tól 7,8-ig terjedtek, erősségük elég ahhoz, hogy földcsuszamlásokat okozzon és házakat rongáljon meg. A meteorológiai szervek a rengések keltette szökőár veszélyére is figyelmeztették a térség lakóit. A rengések epicentruma Tokiótól csaknem ezer kilométerre északra, Erimo kikötőjének közelében, jóval a tenger szintje alatt volt.

A legfrissebb jelentések már 120 sebesültről számolnak be, de a sérüléseket többnyire lehulló berendezési tárgyak okozták, és nem súlyosak. Az első rengésre helyi idő szerint hajnali öt óra előtt került sor, amikor a lakosság nagy része még aludt - jelentette a Reuters hírügynökség.

A földrengés nyomán tűz keletkezett a tomakomai olajfinomító területén, helyi televízióadók sűrű füstoszlopok képét mutatták be a helyszínről. Ombecunál kisiklott egy vonatszerelvény is, és a vonatközlekedés több vonalon leállt. Több kisebb hajó a tengeren felborult, de a fedélzeten tartózkodókat kimentették. Jelentős területen áramszünet is keletkezett, volt, ahol az ivóvízellátás is megszakadt.

A meteorológiai intézet a rengés nyomán cunami veszélyére vonatkozó figyelmeztetést adott ki. A cunami tenger alatti földrengések által keltett, nagy hullámhosszú, szökőárszerű hullámzás. A veszély miatt a partvidék lakosságának egy részét a szárazföldön beljebb menekítették. Szökőár-figyelmeztetést adott ki az Oroszországhoz tartozó kamcsatkai mentőszolgálat is, amely szerint helyenként 12,5 méteres hullámokra kell számítani.

Az Ausztria nagyságú Hokkaidón egy atomerőmű is található, de az első gyorsvizsgálat szerint annak működését a rengés nem zavarta meg. Az áramkimaradás fő oka az volt, hogy a rengés után automatikusan leállt egy hőerőmű Acumában.

Japánban 1923-ban egy 8,3-as erősségű földrengés miatt 140 ezren haltak meg. 1995-ben Kóbe térségében 6 ezer embert ölt meg egy hasonló katasztrófa.