Emberevő mókusok Szibériában

Vágólapra másolva!
Emberekre támadnak húsz-ötvenfős mókuscsapatok a szibériai Jakutföld egyik nemzeti parkjában. Szakemberek szerint a rágcsálók agresszív viselkedésének az az oka, hogy a nyári erdőtüzek elpusztították a mókusok táplálékát, ezért a kiéhezett állatok most más forrásból próbálnak élelemhez jutni. 
Vágólapra másolva!

Jakutföldi vadászok szerint a terület egyik körzetében élő mókusok az egész faunát veszélyeztetik. A megvadult rágcsálók húsz-harminc fős csapatokban megtámadják az állatokat, sőt az embereket is.

A szakemberek szerint a mókusok szokatlanul agresszív viselkedését a táplálékhiány okozza. A területen a szokatlanul száraz nyár folyamán hatalmas területeken pusztítottak erdőtüzek. Az alapvetően magevő mókusok elesége a lángok martalékává vált.

A rágcsálók nem tudnak kellő mennyiségű magot gyűjteni a tél túléléséhez. A felhalmozott magvak nélkül akár a teljes jakutföldi mókusállomány áldozatául eshet a szibériai télnek.

A kutatók szerint a táplálékhiány okozta pánik sarkallja a mókusokat arra, hogy akár az embert is megtámadják. A nemzeti park vezetősége tíz tonna cirbolyamagot vásárol a szomszédos Amur megyéből, melyet az erdőkben szórnak majd szét, hogy enyhítsék a táplálékhiányt.