Mégsem halasztják el a kaliforniai kormányzóválasztást

Vágólapra másolva!
A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság döntése értelmében nincs akadálya annak, hogy október 7-én megtartsák a szavazást arról, visszahívják-e hivatalából Gray Davis kaliforniai kormányzót. Ugyanez a bírói testület a múlt héten október 7-ről a jövő év márciusára halasztotta a kormányzóválasztást.
Vágólapra másolva!

A halasztásra vonatkozó döntést akkor azzal indokolták, hogy időt adjanak az egyes körzetekben még működő elavult technikai berendezések cseréjére. A szavazást azért írták ki, mert Kaliforniában az elmúlt időszakban erőteljesen megnőtt az elégedetlenség az eddig kormányzó Gray Davis működése miatt.

A kétlépcsős szavazás során egyrészt arról döntenének, valóban elmozdítsák-e tisztéből Davist, majd arról, hogy a helyére pályázó 135 jelölt közül kit tartanak a legalkalmasabbnak a tisztség betöltésére. A választás körüli huzavonában az amerikai legfelsőbb bíróságnak kell kimondania a végső szót.

A bizonytalanság ellenére a jelöltek - köztük a republikánus színekben induló Arnold Schwarzenegger hollywoodi filmsztár - folytatják kampányukat.