Lockerbie: fellebbez a líbiai elítélt ügynök

Vágólapra másolva!
Fellebbezést nyújtott be két éve kirótt életfogytiglani börtönbüntetése ellen az az egykori líbiai titkosügynök, akit a másfél évtizeddel ezelőtt lockerbie-i légi merényletben talált bűnösnek az eljáró skót bíróság.
Vágólapra másolva!

A Lockerbie-ügyben 2001. december 31-én született meg az ítélet: az egyik vádlottat, Abdel Baszet Ali al-Megrahi volt líbiai ügynököt bűnösnek mondta ki és életfogytiglani börtönre ítélte, a másikat, Al Amin Kalifa Fhimát felmentette a Hollandiában összeült skót bíróság. Az ítélet idején 48 éves Megrahi Skóciában, a glasgow-i Barlinnie börtönben tölti büntetését.

Skót bíróság először ítélkezett Skócia területén kívül; ez volt az a kompromisszumos megoldás, amely lehetővé tette, hogy Líbia kiszolgáltassa a merénylettel vádolt ügynököket a brit igazságszolgáltatásnak. Megrahi brit ügyvédje azonban kedden közölte: jogorvoslati kérelemmel fordul a skót bűnügyi felülvizsgálati bizottsághoz. A jogi képviselő kijelentette: olyan új bizonyítékok merültek fel, amelyek annak idején nem kerültek az eljáró bíróság elé. Ezeket azonban nem volt hajlandó részletezni, csak annyit mondott: az új információk alátámasztják Megrahi ártatlanságát, amelyet az elítélt mindig is hangoztatott.

A fellebbezést alig néhány nappal azután jelentették be, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia ellen a merénylet után bevezetett nemzetközi szankciók feloldását. A BT-szavazás megnyitja az utat a Lockerbie-merényletben áldozatul esett 270 ember - köztük egy magyar család - hozzátartozóinak kárpótlása előtt.

Líbia vállalta, hogy minden egyes áldozat után 10 millió dollárt, vagyis összesen 2,7 milliárd dollárt fizet. A családok azonban egyelőre 4 millió dollárra számíthatnak. További 4 milliót kaphatnak akkor, ha az Egyesült Államok is megszünteti saját Líbia-ellenes szankcióit - ezt Washington jelenleg elveti -, és még 2 milliót abban az esetben, ha Tripoli lekerül arról a washingtoni külügyminisztériumi listáról, amelyen a terrorizmust támogató országok szerepelnek.