Tíz géppel támadt volna az al-Kaida szeptember 11-én

Vágólapra másolva!
Tíz repülőgéppel számos amerikai és ázsiai célpontot támadtak volna meg 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái - eredeti terveik szerint. A támadásokat 1996 óta tervezték Oszama bin Laden és társai. Ezekről Halid Sejk Mohamed, a terrorszervezet márciusban, Pakisztánban elfogott kulcsfigurája számolt be amerikai vallatóinak.
Vágólapra másolva!

Az AP által ismertetett kihallgatási jegyzőkönyvekből kiderült, hogy az al-Kaida továbbra is tervez támadásokat amerikai, izraeli és más nyugati célpontok ellen.

Halid Sejk Mohamedet a CIA tartja őrizetben, ismeretlen helyen. Mohamed a szeptember 11-i támadások mellett egy szingapúri merényletet tervezett, de foglalkoztak annak a gondolatával is, hogy 12 nyugati utasszállító gépet robbant fel egy időben Ázsia felett. A kihallgatási jegyzőkönyv szerint ezek a tervek végül a szeptember 11-i merényletekben realizálódtak.

Tízmillió dollár Délkelet-Ázsia bin Ladenjéért/nagyvilag/20030917tizmillio.htmlKét éve rombolták le a World Trade Centert/nagyvilag/20030910keteve.html27 millió dollár az al-Kaida vezér nyomravezetőjének/nagyvilag/2003031327millio.htmlTerrorizmus linkgyűjteményhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/kultura,_muveszet,_tarsadalom/tarsadalom,_tarsadalmi_kerdesek/terrorizmus/

Még a 2001. szeptemberi támadások előtt Halid Sejk Mohamed a Dzsemáa Iszlámíja szervezettel is felvette a kapcsolatot. A dokumentum szerint egy második öngyilkos gépeltérítéses támadási hullámra szervezett be tagokat.

Mohamed szerint 1996-ban kereste fel bin Ladent, hogy meggyőzze arról, adjon neki pénzt és embereket 10 utasszállító gép elrablására és különböző célokba juttatására az Egyesült Államokban, ám bin Laden nem tartotta túl praktikusnak az ötletet.

Eleinte négy embert - két szaúdit és két jemenit - adott Mohamed keze alá. A szaúdiak, Halid al-Midhar és Navaf al-Hamzi a Pentagonba csapódott gépen volt, a két jemeni azonban nem kapott amerikai vízumot, így inkább az ázsiai gépeltérítések megszervezésével bízták meg őket. A vallomás alapján megdőlni látszik az amerikai hatóságok eddigi feltételezése, hogy az egyik WTC-be csapódott gépen tartózkodó Mohamed Atta volt a merénylet központi figurája.

Halid Mohamed szerint eredetileg több országból szerveztek volna be merénylőket, ám bin Laden ragaszkodott ahhoz, hogy főleg szaúdiakat alkalmazzanak. Az amerikai vizsgálók szerint azért esett főleg szaúdi állampolgárokra a választás, mert könnyebben szert tettek amerikai vízumra, mint a többiek.

Az eredetileg kiválasztott négy férfit 1999-ben Afganisztánba küldték, ahol bin Laden egyik kiképzőtáborában kommandós kiképzést kaptak, emellett felkészítették őket, hogyan illeszkedjenek be az amerikai társadalomba, hogyan igazodjanak ki a légi menetrendeken és telefonkönyveken.

Később több más merénylőt Malajziában képezték ki Riduan Iszamuddin Hambali, a Dzsemáa Iszlámíja feltételezett műveleti főnökének ügynökei. Közöttük volt Zacarias Moussaoui, egy francia, aki jelenleg őrizetben van. Őt a szeptemberi támadásokkal kapcsolatban bűnrészességgel gyanúsítják.