Cigarettacsempész ukrán békefenntartók Koszovóban

Vágólapra másolva!
Cigarettacsempészés gyanújával két ukrán békefenntartót vett őrizetbe Koszovóban az ENSZ-rendőrség - jelentette be pénteken Pristinában egy ENSZ-szóvivő. Ez az első eset, hogy a 21 ezer fős koszovói ENSZ békefenntartó kötelék, a KFOR soraiból valakit őrizetbe kellett vennie a nemzetközi rendőri erőnek - közölte Andrea Angeli.
Vágólapra másolva!

A két ukrán KFOR-katonát a hét elején két macedóniai albánnal együtt kapták rajta, amint éppen cigarettát pakoltak le egy ukrán katonai járműről. A lefoglalt csempészáru értékét 200 ezer euróra becsülik. Az őrizetbe vétel hétfőn történt Urosevac közelében - árult el részleteket a KFOR szóvivője. Az ügyben a ENSZ rendőrség folytatja a nyomozást. Nagyon komolyan vesszük az ilyen cselekményeket - tette hozzá, de nem volt hajlandó megmondani összesen hány ukrán békefenntartó szolgál Koszovóban.

Az albán többségű szerb tartomány az Egyesült Államok vezette szövetség 1999-es 78 napos jugoszláviai légi háborúja óta áll ENSZ-igazgatás alatt, és a NATO vezette békefenntartó erők (KFOR) felügyelik az etnikai feszültséggel terhes tartomány békéjét. A balkáni térségben a csempészet, s különösen a cigarettacsempészés ma is élő probléma a könnyen átjárható határok miatt.