Újra szorul a hurok Arafat körül

Vágólapra másolva!
Katonai fenyegetéssel reagált Izrael az utóbbi napok palesztin öngyilkos merényleteire; izraeli katonák körülvették Jasszer Arafat rámalláhi főhadiszállását. A spanyolországi látogatáson tartózkodó Chirac francia elnök Arafat mellett foglalt állást.
Vágólapra másolva!

Nem maradt megválaszolatlan a palesztinok legutóbbi két öngyilkos merénylete: az izraeli erők ismét Arafat kiutasítását fontolgatják. Izraeli katonák körülvették a palesztin vezető rámalláhi főhadiszállását. Ugyanebben az időben a palesztin vezetés közös irányítás alá helyezte a nyolc palesztin rendőri és biztonsági szervezetet. A parancsnoki struktúra megváltoztatásának célja állítólag arra irányul, hogy megakadályozzák Arafat törekvéseit, hogy rákényszerítse akaratát a palesztin vezetésre.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök élesen elítéli Arafat lehetséges kiutasítását, Chirac szerint Arafat a palesztinok egyetlen legális képviselője. Chirac dél-spanyolországi látogatásán annak adott hangot, hogy szerinte az Európai Unió is osztja nézeteit Arafatot illetően.

Nem ez az első eset, hogy korlátozzák Arafat mozgási szabadságát: 2002. szeptember 19-én az izraeli fegyveres erők páncélosai tüzet nyitottak Arafat elnök rámalláhi főhadiszállására, majd behatoltak a létesítmény területére. Az izraeliek a főhadiszálláson tartózkodó 19 palesztin terrorista kiadatását követelték.

A tavalyi izraeli katonai akció néhány órával követte a két nap alatt immár második palesztin öngyilkos merényletét, amelynek következtében egy felrobbantott buszban öt ember lelte halálát. Ezt megelőzően Észak-Izraelben egy izraeli rendőr halt meg merénylet következtében.