Szerbia: párttá alakul az Otpor

Vágólapra másolva!
Párttá alakul Szerbiában az egykori milosevici ellenzék hősi diákmozgalma, az Otpor. Az 1998 őszén diákmozgalomként felbukkant szervezet kiemelkedő szerepet játszott a milosevici uralom megbuktatásában.
Vágólapra másolva!

Nenad Konstantinovic, a szervezet egyik tagja a Beta belgrádi hírügynökségnek nyilatkozva szerdánn megerősítette, hogy az Otpor - magyar fordításban: Ellenállás - a soron következő köztársasági parlamenti választásokig párttá alakul, s önállóan megméretteti magát. Egyelőre nem ismert a párttá válás időpontja. Erre csak azután kerül sor, hogy elkészült az Otpor politikai programja, amely - Konstantinovic szerint - az igazság, a szolidaritás és a szabadság elveire fog épülni, mert a mozgalom ezekért az eszmékért harcolt megalapítása óta.

Az Otpor ötvenezer szerbiai címzettnek küldött levelet, amelyben beharangozta párttá alakulási szándékát. A mozgalom ebben azt üzeni az ország polgárainak, hogy "ne veszítsék el az új, normális, jobb és demokratikus Szerbiába és önmagukba vetett hitüket". Az Otpor közli, hogy nincsenek ellenségei, mint hajdanán, de vannak ellenlábasai. Ők azok, akik "segíthettek volna az országon, de elszalasztották a lehetőséget, akikre egykoron a legnagyobb és legőszintébb optimizmussal tekintettek, s akik szavukat szegték becstelenségükkel, s nem vállaltak felelősséget tetteikért". "Az ő idejük lejárt, a lehetőséget elszalasztották. Megjött az új eszmék és döntések ideje, egy új Szerbia kora, amelyben tiszteletben tartják a törvényeket, és minden polgár egyenjogú" - áll az Otpor levelében.

Az 1998 őszén diákmozgalomként felbukkant Otpor kiemelkedő szerepet játszott a milosevici uralom megbuktatásában. Egyik fő érdeme az ellenállás szellemének ébren tartása volt: aktivistái a rendőrségi zaklatások dacára kitartóan buzdítottak a hatóságokkal való szembeszegülésre. A bátor kiállás nagy népszerűséget szerzett az Otpornak. Sikerének egyik összetevője volt a hierarchikus módon felépült korábbi szerb diákmozgalmakétól eltérő felépítése is: minden szervezete egyenrangú volt, így nehéz volt a teljes mozgalom felszámolása.

Már közvetlenül a Slobodan Milosevic bukása utáni napokban a mozgalom egyik aktivistája, Vesna Petkovic arra figyelmeztetett, hogy az Otpor elérte ugyan célját, megdőlt a kényúr hatalma, de amennyiben az új politikai vezetés a szerb nép érdekei ellen fog cselekedni, akkor ellene is fellép. Az elmúlt három évben az Otpor nem tagadta meg önmagát, nem volt olyan visszásság és vitás kormánydöntés, amely ellen ne emelte volna fel a szavát.