Készültség és pánik 2001. szeptember 11. óta

Vágólapra másolva!
A szeptemberi 11-i terrortámadások után többször helyezték készültségbe az amerikai biztonsági szerveket, újabb merényletektől tartva. Ezek a riasztások rendre vaklármának bizonyultak. Szintén szeptember 11. hatásának tudható be a világon végigsöprő lépfene-pánik. Az Amerikát ért terrortámadások és az afganisztáni, valamint az iraki háború kezdete után az USA-val szövetséges Nagy-Britannia is többször készültségbe helyezte biztonsági alakulatait. Az augusztusi New York-i áramszünet idején szintén pánik tört ki: az emberek azt hitték, ismét terrortámadás történt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban összesen öt alkalommal rendeltek el narancsszínű fokozatú riadókészültséget 2001. szeptember tizenegyedike óta, mely az összes amerikai biztonsági szervre érvényes. Az USA-ban a Homeland Security Office határozza meg a biztonsági készültség szintjét: az ötös skálán a zöld a legalacsonyabb készültségi fokozat, ezt a kék és a sárga fokozat követi. A narancs fokozat a második legveszélyesebb helyzetnek felel meg, piros fokozat esetén pedig biztosra vehető, hogy terrortámadás lesz.

Túlélőcsomag az USA-ban, készültség Angliában/nagyvilag/20030212ejjelnappal.htmlUSA: nem emelik a készültséget/nagyvilag/20021115usanem.htmlIsmét magas fokú készültség az USA-ban /nagyvilag/20011204ismet.htmlRiadókészültséget rendelt el az FBI az esetleges amerikai célpontokon/nagyvilag/20011008riadokeszultseget.html

Először 2001 októberében riadóztatták a biztonsági erőket a Three Mile Island atomerőművet ért "valósnak tűnő" fenyegetések miatt. Az Afganisztán ellen 2001 novemberében megindított megtorlócsapások ismét okot adtak arra, hogy az amerikaiak terrortámadástól tartsanak: az FBI jelentése szerint a kaliforniai hidak ellen készült támadás. 2002 februárban az FBI Amerikában vagy jemeni amerikai érdekeltségek ellen jósolt támadást, azonban az értesülés hamisnak bizonyult.

2002 szeptemberében, a terrortámadások első évfordulójának közeledtével az Egyesült Államok biztonságáért felelős Homeland Security Office ismét narancs szintű készültséget rendelt el. Az iraki háború kitörése előtt a hatóságok arra szólították fel a New York-iakat, hogy túlélőcsomagokkal készüljenek föl egy esetleges megtorló terrorakcióra.

Legutoljára a májusban történt szaúd-arábiai öngyilkos merénylet után helyezték készültségbe az amerikai véderőket, ám a narancs riadókészültséget május harmincadikán megszüntették. Az amerikai Homeland Security Office jelenleg sárga, azaz emelt szinten tartja a biztonsági készültséget.

Pánikkeltő borítékok - lépfene Amerikában, Európában/nagyvilag/20011016europat.html

2001. szeptember 11. sajátos hozadéka volt a lépfene hisztéria. A WTC-t ért terrortámadás után az amerikai hivatalos szervek vegyifegyver-támadástól tartottak elsősorban. A világszerte talált gyanús port tartalmazó borítékok közül csak néhányról derült ki, hogy a veszedelmes vegyi fegyver spóráit tartalmazzák. Ráadásul a megtalált borítékoknak sem volt közük az ikertornyokat leromboló al-Kaida terrorszervezethez

Az Amerikát ért terrortámadások után Anglia is hasonló jellegű csapásokra készült fel. London utcáin fegyveres katonák járőröztek, és az is felvetődött, hogy hosszabb időre lezárják a Heathrow-repülőteret. Néhány nappal ezelőtt a Sunday Times nyilvánosságra hozta London evakuálási tervét. A Sassoon-terv értelmében akár a brit főváros teljes lakosságát vidékre telepítenék a hatóságok.

Három ohiói távvezeték okozta az áramszünetet/nagyvilag/20030816harom.htmlÁramkimaradás több amerikai és kanadai városban/nagyvilag/20030814aramkimaradas.html

Az augusztusi nagy New York-i áramszünet, melyben a metropolisz huszonkilenc órára maradt áram nélkül, szintén pánikot eredményezett. Az emberek terrortámadástól tartva az utcákra özönlöttek. Töb tízezer ember töltötte az éjszakát a szabad ég alatt New Yorkban. Végül kiderült, hogy egy meghibásodott ohiói vezeték okozta az áramkimaradást.