Irak: felesküdött az új kormány

Vágólapra másolva!
Letette az esküt szerdán Bagdadban a diktatúra bukása utáni első iraki kormány, pontosabban csak annak kétharmada. Nyolc miniszter távol maradt, technikai okokkal indokolva a mulasztást; az ő eskütételükre később kerül sor.
Vágólapra másolva!

A huszonöt tagú kormány minisztereit az amerikai megszálló hatóságok által júliusban beiktatott ideiglenes kormányzótanács jelölte ki. Az új testület feladata a mindennapi ügyek intézése, főleg a gazdasági talpra állás folyamatának elindítása, a lakosság mindennapi létfeltételeinek gyors megteremtése lesz.

Különösen nagy várakozás előzi meg Núri Badrán belügyminiszter és Ajham asz-Számarrái villamosenergia-ügyi miniszter tevékenységét, hiszen az iraki lakosság hétköznapi életének leggyötrőbb gondja jelenleg a katasztrofálisan rossz közbiztonság és a krónikus áramhiány.

A kormány összetétele tükrözi a lakosság etnikai és felekezeti arányait, pontosan olyan megoszlásban, ahogyan a kormányzótanácsban is: 13 síita arab, öt szunnita arab, öt kurd, egy türkmén és egy keresztény tagja van.

E testület a 2004-re tervezett általános választásokig marad hivatalban. Miniszterelnöke nincs, ülésein mindig a kormányzótanács soros elnöke elnököl, jelenleg a Pentagon különleges támogatását élvező síita Ahmed Csalabi.

A kormány a kormányzótanácsnak tartozik számadással, a kormányzótanács fölött pedig megmarad Paul Bremernek, Irak amerikai civil kormányzójának főhatalma. Bremer maga is jelen volt az eskütételi ünnepségen, amelyet az Egyesült Államok vezette koalíció bagdadi központjában rendeztek.