40 éve hangzott el: Van egy álmom

Vágólapra másolva!
A neves fekete polgárjogi harcos, Martin Luther King negyven évvel ezelőtt elhangzott, a faji megkülönböztetés minden formáját elítélő, híres beszédére emlékeztek csütörtökön Washingtonban és az Egyesült Államok számos nagyvárosában.
Vágólapra másolva!

Negyven évvel ezelőtt, 1963. augusztus 28-án több mint 250 000 ember gyűlt össze Washington központjában, a Lincoln Emlékmű előtt, hogy meghallgassa Martin Luther King beszédét és annak örökre emlékezetes mondatát, amely így hangzott: "Van egy álmom". Ez az álom a faji egyenlőséget hirdette mind az oktatás, mind a munkavállalás és a szabadságjogok biztosításának valamennyi területén, s amely - sokak szerint - még mindig nem valósult meg teljesen.

Martin Luther King akkor egy olyan világról, egy olyan Amerikáról álmodott, amelyben az embereket nem bőrük színe, hanem teljesítményük alapján ítélik meg. A tizenhat perces beszéd az 1968-ban Memphisben meggyilkolt Martin Luther King életpályájának leghíresebb beszéde volt, amelyben az amerikai polgárjogi harcos a faji igazságosság helyreállítására, a feketék és a fehérek teljes egyenlőségére szólított fel.

Az örökké emlékezetes mondat a mai krónikák szerint nem volt benne az előre megírt beszédben, Martin Luther King azt a helyszínen, spontán szőtte bele. A beszédet televízión hallgatta végig John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok akkori elnöke, aki a visszaemlékezések szerint a több százezres rendezvényt ellenezte ugyan, de a beszédet lenyűgözőnek tartotta. Miután a nagygyűlés vezetői felkeresték őt az elnöki irodában, Kennedy mosolyogva, a következő szavakkal üdvözölte Martin Luther Kinget: "Van egy álmom."

A csütörtökön Washingtonban tartott megemlékezésen megjelent Martin Luther King fia és a negyven évvel ezelőtti, az amerikai polgárjogi mozgalom legfőbb fejezetét jelentő rendezvény egyetlen még életben lévő szónoka, az akkor 23 éves John Lewis. Mindketten Martin Luther King örökségének tiszteletben tartására szólítottak fel, hangsúlyozva, hogy álmára az Egyesült Államoknak mindig emlékeznie kell.