Vádemelés két iráni kihallgató tiszt ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Iránban két kihallgató tiszt ellen Zahra Kazemi iráni származású, kanadai fotóriporter-újságírónő halála ügyében. Irán először megpróbálta eltusolni az újságírónő bántalmazását, ám később beismerte a kanadai útlevéllel is rendelkező nő a fejére mért ütések következtében hunyt el.
Vágólapra másolva!

Az iráni hírszerzési ügyekkel foglalkozó minisztérium két munkatársának részben szándékos emberölésben való bűnrészesség miatt kell felelnie a bíróság előtt - jelentette a Reuters az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek a teheráni ügyészségre hivatkozó közleményét idézve. Az ügyészség a két vádlott nevét nem hozta nyilvánosságra.

Az 54 éves iráni és kanadai útlevéllel is rendelkező újságírónőt június 23-án, a teheráni diáktüntetések idején vették őrizetbe az iráni fővárosban, miközben fényképeket készített Teherán legnagyobb börtöne előtt. Az asszonyt néhány nappal később, június 27-én koponyatöréssel szállították kórházba, ahol július 10-én meghalt.

A teheráni kormány egy ideig megpróbálta eltussolni az iráni illetékesek felelősségét, azt állítva, hogy az újságírónő baleset következtében halt meg. A haláleset kapcsán kirobbant diplomáciai botrány nyomán azonban kiderült: a riporternőt a börtönben sorozatos kihallgatásoknak vetették alá, eszméletlenre verték, és halálát a fejére mért igen erős ütés nyomán bekövetkezett koponyatörés, illetve az azt követően az agyban keletkezett vérömleny okozta.

Kanada visszahívta teheráni nagykövetét azt követően, hogy - a kanadai hatóságok és az elhunyt riporternő Montrealban élő fia határozott kérése ellenére - Iránban temették el Zahra Kazemit. A vádemeléssel kapcsolatban Kanadában hivatalos állásfoglalás egyelőre nem került napvilágra.