Az iraki ENSZ-megbízottat gyászolja Brazília

Vágólapra másolva!
Rio de Janeiróban ravatalozták fel a kedden Bagdadban meghalt ENSZ-különmegbízott, Sergio Vieria de Mello holttestét. A koporsónál a brazil elnök és az ENSZ főtitkára is tiszteletét tette. Két brazil szenátor poszthumusz Nobel-békedíjra jelölné a diplomatát.
Vágólapra másolva!

Szülővárosában, a brazíliai Rio de Janeiróban ravatalozták fel Sergio Vieria de Mello-t, az ENSZ iraki különmegbízottjának holttestét. Az 1948-ban született diplomata Bagdadban vesztette életét kedden 23 másik emberrel együtt, amikor ismeretlenek öngyilkos merényletet hajtottak végre az iraki fővárosban lévő ENSZ-központ ellen.

De Mello koporsója előtt Kofi Annan ENSZ-főtitkár és a brazil elnök, Luis Inacio da Silvia is tiszteletét tette. Az ENSZ-főtikára emlékeztetett, maga Vieria volt az, aki kérte, hogy ne zárják be a bagdadi ENSZ-képviseletet. A brazil elnök szerint - aki háromnapos nemzeti gyászt rendelt el - Vierio több volt mint nemzeti hős, "a világ hőse volt, mert kevesen harcoltak úgy a világbékéért mint ő" - mondta da Silvia elnök.

Két brazíliai szenátor azt kezdeményezte, hogy poszthumusz Nobel-békedíjra jelöljék Vieriát.

A BBC Riói tudósítója szerint a diplomata halála sokkolta a brazilokat, jóllehet, nemzetközi diplomataként hazájában nem volt különösképpen közismert.

Vieria temetésére Európában kerül majd sor, a diplomata holttestét, a svájci határon fekvő francia kisvárosban, Thonon-les-Bains-ban helyezik végső nyugalomra.