A keddi merénylet miatt kivonul Irakból a Világbank

Vágólapra másolva!
Biztonsági megfontolásokból felfüggesztette a munkát Irakban a Világbank, és eddig Bagdadban dolgozó munkatársait Jordánia fővárosába, Ammánba helyezi át. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem készül Irak elhagyására, de az ENSZ-központ elleni keddi merényletben megsebesült alkalmazottjait külföldre szállíttatta.
Vágólapra másolva!
Két mázsa C4 robbant Bagdadban/nagyvilag/20030820ketmazsa.html

A Világbank végleg felhagy a munkával Irak területén, és alkalmazottjait Ammánba küldi - mondta a nemzetközi pénzintézet szóvivője. Az öngyilkos merénylet után a Világbank 15 munkatársa közül 14 megkerült, de egy alkalmazott sorsáról továbbra sem tudnak semmit. Többen megsebesültek, közülük kettőt Kuvaitban gyógykezelnek. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a képviselet áthelyezése nem jelenti a Világbank Irak melletti elkötelezettségének feladását. "Folytatjuk az iraki újjáépítés költségeinek felbecsülését, egyelőre Irakon kívüli irodáinkban" - mondta.

A Világbank az ENSZ bagdadi központjában működtette irodáit, és az iraki újjáépítés várható költségeinek felbecsülése volt a feladata. Az ENSZ-szel együttműködve szeptemberre kell elkészítenie jelentését, amelyet köröztetnének a Spanyolországban október 23-24-én összeülő adományozó országok között.

A Nemzetközi Valutaalap bagdadi stábjának mind a hat tagja megsebesült - nyilatkozta az IMF szóvivője. Négyet Ammánba szállítottak kórházba, kettőt pedig Bagdadban kezelnek. "A valutaalap nem kívánja elhagyni Irakot" - tette hozzá.

Az IMF szakértői Irak monetáris és fiskális politikájának kialakításában segédkeznek. Mindkét nemzetközi pénzintézet kulcsfontosságú szereplői a lepusztult iraki gazdaság újjáépítését célzó erőfeszítéseknek, dollármilliárdokban mérhető kölcsönök nyújtására készülnek, hogy segítsék az iraki bankrendszer és a gazdaság működésének beindítását.

Az AP jelentése szerint Tony Fratto, az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője ideiglenes intézkedésként jellemezte az IMF és a Világbank munkatársainak külföldre történt szállítását, és kijelentette, hogy mindkét pénzintézet elkötelezett az Irak újjáépítését segítő munkája mellett. Az amerikai kormányzat úgy hiszi, hogy a keddi merényletnek nem lesz hatása az októberi adományozó konferenciára, amelyen Washington pénzügyi kötelezettségvállalásokat vár számos országtól Irak újjáépítéséhez.