A péntek estét is milliók várták sötétben

Vágólapra másolva!
New York lakóinak milliói helyi idő szerint pénteken délután még mindig áram nélkül voltak, s hasonlóan lassú a normalizálódás az áramkimaradás által sújtott többi nagyvárosban is. Michael Bloomberg polgármester ugyanakkor annak a reménynek adott hangot, hogy az esti órákra a mintegy 10 milliós városban sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást.
Vágólapra másolva!

A Kaliforniában tartózkodó George Bush elnök ismét annak a nézetnek adott hangot, hogy sikerült megfelelően reagálni a történtekre. Az elnök pénteki sajtóértekezletén úgy értékelte, hogy mindehhez hozzájárultak az Egyesült Államok ellen 2001 szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások tanulságai, különös tekintettel az emberek közötti kapcsolatokra, az együttérzésre és egymás segítésére, továbbá a szövetségi és a helyi hatóságok közötti együttműködésre.

Bush elengedhetetlennek nevezte az országos áramellátó hálózat korszerűsítését, és ismét ígéretet tett arra, hogy sürgősen kivizsgálják az okokat, s arról tájékoztatni fogják a lakosságot.

Egyelőre továbbra sem működik 21 amerikai erőmű, köztük kilenc atomerőmű, amelyek a csütörtöki áramkimaradás miatt álltak le. Értesülések szerint működésképtelen néhány olajfinomító is az Egyesült Államokban.

Ami a többi érintett amerikai várost illeti, változatlanul Detroitban a legrosszabb a helyzet. Értesülések szerint Michigan állam kormányzója az állam több megyéjében szükségállapotot léptetett életbe.

Pontosan huszonnégy órával a történtek után a hatóságok változatlanul sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, hogy az országos áramellátó rendszerben hol történt a hiba, amely az Egyesült Államok történetében az eddigi legnagyobb áramkimaradást okozta. Miközben a kanadai és az amerikai hatóságok egymást vádolják, abban egyetértenek, hogy az áramkimaradást a két országot egyaránt ellátó, 1959-es technológiával épült áramellátó hálózat valószínű túlterheltsége okozta.

Az áramkimaradás csütörtök délután, helyi idő szerint 16 óra után kezdődött, s New York mellett Detroit, Cleveland, Ohio, Connecticut, Michigan és New Jersey városát, Kanadában pedig elsősorban Ottawát és Montreált sújtotta.

Az okokkal kapcsolatban a kanadai, illetve az amerikai illetékesek egymásra mutogatnak, egymást vádolva, s azt hangoztatva, hogy kanadai, illetve amerikai területen történt a hiba. Továbbra is tartják magukat azok a hírek, hogy a két ország határán lévő Niagara-Mohawk erőműhálózat túlterheltsége miatt keletkezett az áramszünet.

Miközben az Egyesült Államokban változatlan a megkönnyebbülés, hogy minden jel szerint nem terrorcselekmény történt, egyre többen feszegetik, hogy mindez hogyan fordulhatott elő, s arra figyelmeztetnek, hogy az országos áramellátó hálózat sürgős korszerűsítésére van szükség.