Több százezer gyerek katona harcol a világban

Vágólapra másolva!
Jelenleg mintegy 300 ezer gyerek katona harcol világszerte fegyveres konfliktusokban az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint. Különösen magas a fegyverforgató gyerekek aránya Afrikában, ahol vannak olyan milíciák, amelyeknek akár 60 százaléka kiskorúakból áll.
Vágólapra másolva!
Forrás: Hawaii.edu
Sokan az étel miatt mennek katonának

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a gyerekek áldozatok, akikből csak a lelkiismeretlen hadurak csinálnak tetteseket" - mondta Reinhard Schlagintweit, az UNICEF németországi szervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A gyerek katonák nagy részét erőszakkal sorozzák be, és a legkegyetlenebb módokon kényszerítik harcra.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol az ENSZ napjainkban 30 ezerre becsüli a gyerek katonák számát, rendszeresek a mozgósítási kampányok - tette hozzá Schlagintweit. A milíciák mindenekelőtt árva gyerekeket fogadnak fel, akiknek szülei etnikai összecsapásokban vesztették életüket. Közülük sokan még a 10. életévüket sem töltötték be. Gyakran kapnak kábítószert, hogy engedelmesek legyenek.

Az UNICEF honlapjahttp://www.unicef.org

"A gyerekeket harcosként, teherhordóként, szakácsként vagy szolgaként egyaránt kiuzsorázzák. A kislányokat ráadásul szexuálisan is kizsákmányolják" - közölte Gianfranco Rotigliano, az UNICEF kongói szervezetének vezetője. Néhány milíciavezér saját családjuk lemészárlására kényszeríti a gyerekeket azért, hogy teljesen a csapathoz láncolja őket. Nincs azonban mindig szükség kényszerre és erőszakra: elsősorban az elszegényedett családok gyermekei önként jelentkeznek harcosnak. A naponta egyszeri rendszeres étkezés kilátása vonzza őket a bandákhoz.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint az UNICEF az utóbbi években rendszeresen tárgyalt a milíciavezérekkel, hogy beszüntessék a gyerekek toborzását és támogatja a leszerelt vagy elszökött gyerek katonák társadalmi visszailleszkedését szolgáló programokat.