Irak: újabb magas rangú ellenzékiek fogságban

Vágólapra másolva!
Amerikai katonák kedden elfogták a volt iraki Köztársasági Gárda egyik hadosztályának vezérkari főnökét, valamint Szaddám Huszein bukott elnök egyik volt testőrét a diktátor szülővárosának külső részein tartott rajtaütéseikben.
Vágólapra másolva!

A vezérkari főnök és a testőr rajta van a leginkább keresett irakiak washingtoni feketelistáján. A három órán át tartó rajtaütés-sorozatban összesen 14 férfit fogtak el - közölte Steve Russell alezredes, a 22. amerikai lövészezred 1. zászlóaljának parancsnoka.

A leginkább keresett irakiakról Washington először egy 55 tagú listát készített, majd az erről a listáról lemaradó, de szintén jelentős személyekről állították össze a szóban forgó feketelistát.

Mind a 14 elfogott személy ugyanannak a családnak a tagja - tette hozzá, de nevüket és az elfogás pontos helyét nem közölte. A család a szaddámi rendszer fontos pillére volt. Ők szervezték, pénzelték az amerikai erők elleni támadásokat, bújtatták a volt rendszer tisztségviselőit - mondta el Russell.

Az akcióban mintegy 250 katona körbevett és átkutatott 20 házat. Lefoglaltak egy páncélszekrényt, fényképeket, számítógépeket, amelyeknek lehet hírszerzési jelentősége. Az amerikaiak már több hete figyelték a családot, mert olyan értesüléseket kaptak, amelyek szerint a családtagok segítették az amerikaiak elleni közelmúltbeli támadásokat Tikrítben és környékén.