Hőhullám Európában

Vágólapra másolva!
Melegrekordok dőlnek meg, több tízezer erdő válik hamuvá, apadnak és szinte felforrnak a folyók Dél- és Nyugat-Európában. A kontinenst szárazság és hőség sújtja, sok helyen őszig nem számítanak enyhülésre. Nézze meg képeinket a hőhullámról!
Vágólapra másolva!

A szokatlanul nagy meleg miatt főleg idős emberek vesztették életüket, Párizs környékén például 50 halálesetet tulajdonítanak az egész Európát sújtó kánikulának. A hőmérséklet szinte minden dél- és nyugat-európai államban meghaladja a 30 Celsius fokot, Spanyolországban még egy hétig 42 fokra számítanak a meteorológusok, Olaszországban pedig augusztus végéig kánikulát jósolnak. Nagy-Britanniában a hétvégén megdőlt a szigetország melegrekordja.

A szárazság miatt erdőtüzek tombolnak Francia-, Olasz-, Német- és Spanyolországban, továbbá Portugáliában és Svájcban. Portugáliában több mint egy tucat ember vesztette életét az erdőtüzekben.

A horvát és a montenegrói tengerpart közelében - a Paklenica Nemzeti Parkban, Ulcinj környékén - a hétvégén sikerült megfékezni a lángokat, bár újabb tüzek kialakulására továbbra is nagy az esély.

Olaszország után Franciaországban is áramellátási gondoktól tartanak a szakemberek, mert az atomerőművek hűtővize nem tud lehűlni.