Százezreket buktak a brit fogadóirodák a melegen

Vágólapra másolva!
Megdőlt a 13 éves melegrekord Nagy-Britanniában. Vasárnap a Heathrow repülőtéren 37,9 celsius fokot mértek, amire még nem volt példa a brit szigetek történetében. A brit fogadóirodák több százezer fontot buktak a korábbi melegrekord megdőlésén. A szokatlan meleg miatt jelentősen megnőtt a sörfogyasztás is: egyes számítások szerint a hétvégén 3 millió korsó sör fogyott el Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Minden idők legmelegebb napja volt vasárnap Nagy-Britanniában. A hőmérő elérte a 37,9 celsiust. Erre eddig nem volt példa a brit szigetek történetében. A rekordhőmérsékletet a londoni Heathrow repülőtéren mérték vasárnap délután három órakor - írja a BBC. Ezt megelőzően a legforróbb nap Cheltenhamben volt 1990-ben. Akkor 37,1 fokot mutatott a hőmérő.

A nagy meleg következtében táguló vasúti és metrósínek miatt a brit vasúttársaság és a londoni metró üzemeltetői sebességkorlátozást vezettek be a déli órákban, amikor a hőmérséklet eléri a csúcspontját. A közel két hete tartó különleges meleg miatt ezen a hétvégén a sörfogyasztás is szokatlanul nagy mértéket öltött. Számítások szerint a hétvégén 3 millió korsó sört gurítottak le a britek.

A rekordmeleg nem jött jól a brit fogadóirodáknak sem. A Graham Sharp irodának 250 ezer angol fontot (több mint 90 millió forintot) kellett kifizetnie azon játékosainak, akik arra fogadtak, hogy a hőmérséklet idén eléri a 100 fahrenheit fokot. Azaz éppen a vasárnapi rekord mértékét. A fogadóiroda szóvivője ugyanakkor kijelentette: "Ha valamelyik nyertes szeretné visszaforgatni nyereményét, azt szívesen látjuk, mert télen lehet majd arra is fogadni, hogy megdől-e a mínusz 17 celsius fokos hidegrekord, amelyet 1995-ben mértek a skót felföldön".

A BBC által idézett meteorológusok szerint a mostani hőség összefüggésben lehet a globális felmelegedéssel, bár - mint mondják - közvetlen kapcsolatot nem lehet felfedezni. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a következő években az eddiginél sokkal nagyobb gyakorisággal fordulhatnak elő a mostanihoz hasonló szokatlan forróságok.

A hőség ellenére Nagy-Britannia északi és középső részén heves viharok és esőzések dúlnak. Birminghamban 14 ember sérült meg vasárnap, amikor egy szabadidőközpontban tartott futballmeccs nézői közé villám csapott. A meteorológusok szerint a bőséges esőzések több területen okzhatnak majd áradásokat.