Robbantásos támadássorozat Bagdadban

Vágólapra másolva!
Egyes hírforrások szerint kilenc, mások szerint legalább nyolc halálos áldozata van bagdadi jordán nagykövetségnél történt robbantásnak. A merényletet egy mikorbuszba rejtett pokolgéppel követték el. Jordánia támogatta az Irak elleni háborút, a robbantás után fiatalok érkeztek a helyszínre jordán-ellenes jelszavakat skandálva. A merénylet ellenére Jordánia tovább támogatja az Irakot megszállva tartó szövetségeseket. Eközben újabb rakétatámadás ért egy amerikai egységet Bagdadban, négy amerikai katona súlyosan megsérült a robbanásban.
Vágólapra másolva!
Képek a bagdadi robbantásróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/galleries/Bagda20038715329/index2.html',500,440)

Legkevesebb nyolc halottja van egy csütörtök reggeli bagdadi robbantásnak. A helyszínről nyolc holttestet szállítottak el az amerikia katonák. Azonban még több áldozata volt a robbantásnak, hiszen mintegy száz méterre a robbanástól egy emberi fej hevert a földön, és a mentőalakultok még nem fejezték be munkájukat. Kórházi forrásokra hivatkozva a francia AFP hírügynökség tizenegy halottról és harminckét sebesültről számolt be.

A hatalmas erejű robbantás Jordánia bagdadi nagykövetségénél történt. A halottak egy része a nagykövetség dolgozói, illetve a követség biztonsági emberei voltak. A merénylők kisteherautóba rejtették a robbanószerkezetet, melynek erejét jól jellemzi, hogy a robbanást követően a szilánkok 1000 méteres körzetben szórodtak szét.

Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy három kiégett gépkocsi váza látható az iraki főváros nyugati peremén álló követséget övező fal előtt. Az autók tetejét egy minibusz alvázához hasonló maradványok borítják. A bombát rejtő minibusz karosszériájának maradványait egy szomszédos épület tetején találták meg. Négy halálos áldozat egy gépkocsiban ült a robbanás pillanatában - jelentette az AFP francia hírügynökség, aki egy ápolónőtől értesült a sebesültek számáról.

Jordánia: Pénzen vett szövetség/irak/20030319jordania.html

Két harckocsin és hat terepjárón amerikai katonák érkeztek a helyszínre. A nagykövetség felett sűrű fekete füstoszlop gomolyog. A külképviseleten körülbelül 30 ember tartózkodott, amikor a robbanás történt. A detonáció megremegtette az épületeket, a betört ablakok üvegszilánkjai több száz méterre szóródtak szét. A nagykövetséget övező fal egy része leomlott, de az épületben az összetört ablakokon kívül nem keletkezett komolyabb szerkezeti kár.

Jordánia gyáva terrorakciónak nevezte a támadást. A jordán kormány a felelősök azonnali kézre kerítését, és felelősségre vonását követelte az Irakot megszállva tartó amerikai csapatoktól. Nabil al Sarif tájékoztatási miniszter ugyanakkor kijelentette: a merénylet nem tántorítja el Jordániát attól azz elhatározásától, hogy továbbra is segítséget nyújtson az iraki rendteremtéshez.

A robbanás után iraki fiatalok csoportja rohant a képviselet kapujához és elkezdték leszaggatni II. Abdalláh jordán király és néhai apja, Husszein portréit, miközben Jordánia-ellenes jelszavakat skandáltak. Egyelőre nem tudni, ki állhat a merénylet hátterében. A két ország között különösen feszültté vált a viszony azóta, hogy Jordánia támogatta az Irak elleni háborút. II. Abdalláh jordán király ennek ellenére a múlt héten "emberbaráti menedéket" adott Szaddám Huszein volt iraki elnök két lányának.

Nem sokkal a merénylet után négy amerikai katona súlyosan megsérült, amikor iraki szélsőségesek rakétagránáttal (RPG) kilőtték terepjárójukat Bagdad belvárosában. A katonák Humwee-ját a bagdadi Palm Hotel előtt érte rakétatalálat. A Reuters hírügynökség szerint az amerikaiak viszonozták a tüzet és megölték az egyi feltételezett támadót. Az irakban állomásozó amerikia csapatok parancsnoksága nem kommentálta az esetet.