Berlusconi leszámolni készül a bírákkal

Vágólapra másolva!
Parlamenti vizsgálóbizottsággal akarja kivizsgáltatni Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pártja, a Forza Italia, hogy a kormányfő korrupciós ügyeit vizsgáló bírák és államügyészek "bűnös összeesküvést szőttek-e Olaszország demokratikus intézményeinek megdöntésére".
Vágólapra másolva!

A vizsgálóbizottság felállítását Sandro Bondi, a párt szóvivője jelentette be csütörtökön. Berlusconi, aki ellen egy időben fél tucat eljárás folyt megvesztegetés, tiltott pártfinanszírozás és mérleghamisítás miatt, újra és újra azzal védekezik, hogy baloldali államügyészek és "vörös bírák" üldözik őt, és meg akarják dönteni kormányát. Milánói bírák egy korábbi ítélet indoklásában szerdán azt állították, hogy a kormányfő egyik legközelebbi munkatársa a II. világháború utáni Olaszország legnagyobb szabású korrupciós ügyébe keveredett.

A korrupció, amelyet Berlusconi médiabirodalma, a Fininvest folytatott az 1990-es évek elején egy privatizációs akció során, "példa nélkül áll az olasz történelemben és talán az egész világon" - írták a bírák. Az elítélt,Cesare Previti ügyvéd, volt védelmi miniszter, Berlusconi vállalatbirodalmának jogtanácsosa és társai "életstílus szintjére emelték a korrupciót" - olvasható az ítélet indoklásában. Previtit április végén első fokon 11 év szabadságvesztésre ítélték kenőpénzek folyósítása miatt.

Az ügyben eredetileg vádat emeltek Berlusconi ellen is, az ő esete azonban időközben elévült.