Kurd családot toloncoltak ki Nagy-Britanniából

Vágólapra másolva!
Kitoloncoltak ma Nagy-Britaniából egy kurd édesanyát négy gyermekével, aki illegálisan érkezett 1999-ben a szigetországba. A családnak sokéves jogi küzdelemmel sem sikerült elérnie, hogy menedéket kapjanak. A család ügyvédei és egyes politikusok szerint az eset a nemzetközi jog megsértése.
Vágólapra másolva!

Kitoloncoltak ma Nagy-Britaniából egy kurd családot, amelynek sokéves küzdelem árán sem sikerült elérnie azt, hogy menedékjogot kaphasson a szigetországban. A család 1988 óta próbál menedékjogot kapni Európában, arra hivatkozva, hogy Törökországban üldöztetés vár rájuk. Az édesanyából és négy gyermekből álló család 1999-ben illegálisan érkezett Nagy-Britaniába.

Ezt megelőzően Németországban vártak a kedvező elbírálásra, hogy menedékjogot kaphassanak, de ott elutasították a kérelmüket.

A brit hatóságok a német ítéletre hivatkozva úgy döntöttek, hogy nem fogadják be a kurd édesanyát és gyermekeit. Ezért több mint egy évvel ezelőtt egy skóciai menekültotthonban helyezték el őket, ahol gyakorlatilag foglyok voltak. Ma pedig egy repülőgépre rakták, és visszatoloncolták őket Németországba. A család jogi képviselői, és egyes politikusok ezt az esetet a nemzetközi jog megsértésének tartják.

A brit külügyminisztérium illetékesei szerint a család sorsáért a német hatóságok a felelősek. Minden ténylegesen üldözött személynek menedéket biztosít a brit kormány, de arra is ügyel, hogy csak azok maradhassanak az országban, akik erre valóban jogosultak.