A tűzzel küzdenek egész Európában

Vágólapra másolva!
Hatalmas erdőtüzek pusztítanak a világ minden táján. A helyzet Portugáliában, Kanadában és Dél-Franciaországban a legválságosabb. Franciaországban már öten, Portugáliában pedig kilencen vesztették életüket a tüzek miatt, Kanadában pedig tízezer embert ki kellett telepíteni. Ezekben az országokban már több mint száz hektár erdőt és bozótot emésztettek fel a lángok. Horvátországban kedvelt nyaralóhelyeket borítottak el a lángok. A legtöbb tüzet a szokatlanul száraz, meleg és szeles időjárás okozza, bár előfordulnak szándékos gyújtogatások is. Egy francia férfi például azért gyújtott fel egy erdőt, mert nem lehetett tűzoltó.
Vágólapra másolva!

Kilenc emberéletet követeltek eddig a Portugáliában pusztító tűzvészek. A lángok több mint száz hektár erdőt pusztítottak el a dél-európai országban. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a 18 portugál megyéből 15-ben kisebb-nagyobb bozót- és erdőtüzek égnek, melyek nagy részével napok óta nem tudnak megbirkózni a spanyol és marokkói segítséggel dolgozó portugál tűzoltók.

A súlyos helyzet miatt összehívták Portugáliában a kormányt a hétvégén, rendkívüli állapotot azonban egyelőre nem hirdettek az országban. Jose Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnök az elmúlt időszak egyik legsúlyosabb sorscsapásának nevezte a tűzvészeket. Bár Portugáliában minden nyáron előfordulnak erdőtüzek a nagy szárazság miatt, az ideihez hasonló pusztítást az ország lakói évtizedek óta nem láttak - írja a BBC.

Spanyolországban a szokatlan meleg okoz problémákat. Az ország déli részében megdőltek az elmúlt tíz év melegrekordjai. Sevillában 48, Cordobában 46, Madridban pedig 41 fokot mértek a napokban. Sok helyen ég az erdő a meleg miatt, több száz embert pedig különleges orvosi segítségben kellett részesíteni a kánikula miatt.