Blair nem nyilatkozik David Kelly haláláról

Vágólapra másolva!
A brit kormányfő nem kívánt a David Kelly kormányzati tanácsadó öngyilkosságával kapcsolatos kérdésekre reagálni szerdai sajtótájékoztatóján. Tony Blair ugyanakkor immár sokadszorra ismételte el, hogy helyesen cselekedtek Irakban, ezúttal azt elismerve, hogy erről még meg kell győzni a briteket.
Vágólapra másolva!

Tony Blair brit miniszterelnök szerdán szokásos havi televíziós sajtótájékoztatóján újra kijelentette, országa helyesen és jogosan cselekedett Irakban, de elismerte, hogy erről még meg kell győznie a brit népet.

A kormányfő nem volt hajlandó válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek David Kelly védelmi minisztériumi tanácsadó öngyilkosságára vonatkoztak. Kelly azt követően lett öngyilkos, hogy nyilvánosságra került, ő volt az informátora a BBC rádió tudósítójának. A tudósító Kelly közlései alapján azt írta, hogy a kormány feltupírozta az iraki veszélyről szóló titkosszolgálati jelentéseket, komoly válságba sodorva a BBC és a kormány közötti viszonyt.

Blair úgy vélte, meg kell várni a szakértő halálának ügyében pénteken kezdődő vizsgálat első eredményeit, ám a kormány Irak-politikájának ügyében nem tart megalapozottnak külön vizsgálatot. A kormánynak el kell gondolkodnia a sajtóval együtt a Kelly-ügy kapcsán bizonyos kérdéseken - mondta.

A miniszterelnök megerősítette, továbbra is az ország élén kíván maradni. Szerinte a kormány munkásságát és jövőjét a lakosság belpolitikai és gazdaság megfontolások alapján ítéli majd meg, az ország gazdasági teljesítménye pedig kormányzásuk óta folyamatosan stabil. Blair kijelentette, nem valószínű, hogy Szaddám Huszein elűzött iraki diktátor megsemmisítette tömegpusztító fegyvereit. Szerinte a XXI. század legnagyobb fenyegetését általánosságban is a tömegpusztító fegyverek jelentik.