Libéria: tűzszünetet hirdettek a lázadók

Vágólapra másolva!
Egyoldalú tűzszünetet hirdetett kedden a legerősebb libériai lázadó szervezet, az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD), amely egyúttal közölte, hogy a nyugat-afrikai békefenntartók megérkezéséig visszavonja fegyvereseit Monrovia kikötőjébe.
Vágólapra másolva!

A Ghánában zajló béketárgyalásokon részt vevő LURD-küldöttség vezetője, Kabineh Janeh azt nyilatkozta: a tűzszünet legalább két napig tart, és hét napig is meghosszabbíthatják, hogy bevárják a békefenntartókat. A tűzszüneti parancsot - amelyről Sékou Damate Conneh LURD-elnök levélben tájékoztatta az Egyesült Államok libériai nagykövetét - helyi idő szerint kedden reggel továbbították a lázadó szervezet fegyvereseinek, akiket visszavonnak a frontvonalról.

A lázadók az elmúlt tizenegy napban összecsapásokat vívtak a kormányerőkkel a polgárháború sújtotta ország fővárosban, Monroviában. Helyszíni jelentések szerint a tűzszünet bejelentése ellenére a szemben álló felek kedden délután nehézfegyverekkel még heves harcokat vívtak Monrovia két stratégiai fontosságú pontján, a kikötőt a városközponttal összekötő térségben.

Ez már a negyedik tűzszünet, amelyet a libériai lázadók bejelentettek a fegyveres harcokat lezárni hivatott békemegállapodás június 17-i megkötése óta. Az eddig meghirdetett tűzszünetek nem bizonyultak tartósnak, az elkeseredett harcok pedig több száz halálos áldozatot szedtek Monroviában. Jelenleg két, összesen mintegy 1500 fős nigériai dandár áll készenlétben, libériai bevetésre várva.

Olusegun Obasanjo nigériai elnök keddi londoni látogatásán reményét fejezte ki, hogy a tűzszünet tartós lesz, és úgy vélekedett, hogy katonái "néhány napon belül" megérkezhetnek Libériába.