Nincs haladás a pekingi atomkonferencián

Vágólapra másolva!
Nem hoztak előrelépést az észak-koreai atomprogramról folytatott tárgyalások felújítását célzó diplomáciai erőfeszítések - jelentette ki hétfőn Pekingben John Bolton amerikai külügyi államtitkár kínai tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásait követően. Észak-Korea kétoldalú tárgyalásokat szeretne, Washington nem kíván direkt tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

A fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági kérdésekben illetékes államtitkár Csang Jeszuj (Zhang Yesui) kínai külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélése után nem tudott semmi kézzelfoghatót mondani a tárgyalások esetleges felújításáról őt faggató újságíróknak, sőt úgy vélte, hogy nem is ez a lényeg.

"A kérdés az, hogy Észak-Korea hajlandó lesz-e, illetve mikor lesz hajlandó megtenni a nukleáris fegyverkezési programjának felszámolásához szükséges lépéseket" - jelentette ki Bolton.

A kínai vezetés nemrég különmegbízottat küldött Észak-Koreába és az Egyesült Államokba, hogy megkísérelje elérni a - nyugati gyanú szerint fegyverkezést célzó - phenjani atomprogramról eddig folytatott többoldalú tárgyalások felújítását.

A megbeszélések idén áprilisban Pekingben tartott első fordulóján nem sikerült megoldást találni az észak-koreai nukleáris ambíciók körüli válságra. A viszályt az idézte elő, hogy Észak-Korea a múlt év végén bejelentette atomprogramjának felújítását, és felmondta az atomsorompó-szerződést.

Észak-Korea kétoldalú tárgyalásokat szeretne folytatni az Egyesült Államokkal, és biztonsági garanciákat, valamint gazdasági segélyt kér atomprogramja felszámolásáért cserébe. Washington viszont elutasítja a kétoldalú párbeszédet, és csak többoldalú tárgyalásokra hajlandó.

Az amerikai álláspontot megerősítve Bolton hétfőn közölte: Washington hasznosnak tartaná, ha az "öt törvényes atomhatalom" részt venne az Észak-Koreával folytatandó többoldalú tárgyalásokon. Bolton ezzel valószínűleg az ENSZ Biztonsági Tanácsában állandó tagsággal rendelkező öt országra (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország) utalt.

Az amerikai diplomata különösen az orosz részvétel fontosságát hangsúlyozta, mondván: Moszkva régóta kapcsolatokat tart fenn Phenjannal, ami fontos tényező lehet annak érdekében, hogy utóbbit meggyőzzék: mondjon le atomprogramjáról.